Recent Banca Central Europeana a anuntat ca va elibera in pietele financiare, lunar, cate 60 mld de euro. Iar acest lucru se va intampla cel putin un an si jumatate incepand cu luna martie. Mai mult, BCE spune ca achizitiile vor continua si dupa acest termen daca inflatia nu va reveni in zona lui 2% (ea este astazi la un nivel de -0.6%).
Practic BCE va cumpara de la detinatori (institutii financiare) titluri de imprumut eliberand in sistemul bancar un val urias de lichiditate. Un munte de bani care se revarsa si care are capacitatea de a fi cat trebuie de inalt pentru a ajunge din nou in teritoriul unei piete financiare functionale. Miza BCE este aceea de a readuce institutiile bancare la un nivel de stres financiar suficient de mic pentru a permite reluarea asumarii, in mod real, de riscuri de catre acestea. A se citi reluarea creditarii reale a economiei.
In practica, acum bancile prefera sa crediteze doar afacerile sigure, testate in timp (genul companiilor multinationale) chiar daca la marje mici de profit, iar afacerile noi, cele cu potential ridicat de a crea plus-valoare economica si cu efect important de antrenare in economie sunt evitate. Este piedica majora spre revenirea zonei europene spre o crestere economica semnificativa.
Efectele adverse ale acestei politici agresive de expansiune monetara nu se lasa asteptate. Dobanzile au scazut la minime absolute. In Elvetia dobanda de referinta este negativa, in timp ce in Danemarca exista imprumutati ipotecari care in loc sa plateasca dobanda au primit de la banca bani! Practic detinatorii de capital au ajuns in postura de a subventiona prin dobanda zero (sau aproape de) regenerarea economiei.
Cum beneficiaza bursa de aceste schimbari ale paradigemei economice? Intr-un mod pozitiv. Lichiditatile detinute vor fi tot mai greu de plasat pentru a genera profit prin canal bancar. A intrat deja in folclor depozitul bancar la care ridici bani mai putini decat ai depus…Din fericire pentru bursa, doar riscul va mai fi recompensat. Bursa ramane printre putinile solutii pentru cei care vor sa castige din plasamente financiare.
Exemplul pietei bursiere americane este elocvent. FED a introdus politica banilor ieftini la finalul anului 2008. De atunci bursa americana s-a triplat atingand maxime istorice consecutive. Spre comparatie pietele europene, cu exceptia celei germane, isi gasesc inca maximele in perioada lui 2007, unele fiind la o distanta considerabila de acesta.Nici bursa romaneasca nu face exceptie. Indicele BET ar trebui sa mai creasca cu circa 50% pana la maximul istoric in timp ce indicele BET-FI ar trebui sa creasca cu peste 300%.
Ca atare efectele asupra burselor europene vor apare inca din acest an. De altfel de la inceputul anului pietele europene au performat net superior celor nord-americane (lucru nemaintalnit in ultimii ani). Pe piata romaneasca unde nivelul de subevaluare este semnificativ ne putem astepta ca el sa se miscoreze puternic. Fie ca vorbim de companii de utilitati cu PER de 5%, fie ca vorbim de companii care ofera dividende echivalente cu dobanda pe trei ani cu siguranta vorbim despre active ieftine care in orizontul de 6 luni – un an isi vor corecta subevaluarea.
Daca pana acum, in Romania, bursa “nu a rentat” prin prisma ecuatiei risc+confort=randament, de acum ea va fi impusa ca si solutie pentru capitalurile disponibile, de politicile bancilor centrale.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
30 ianuarie 2015
Autor: Alin Brendea