Editoriale

Informatii piata

Bursa versus pacanele
Educatia financiara nu este punctul forte al Romaniei, dupa cum stim deja. Cunostintele despre domeniul financiar sunt la un nivel destul de rudimentar, multi dintre romani avand ca unica tangenta cu acest domeniu bancnotele cu semnatura guvernatorului Bancii Nationale. In aceasta situatie, nu e cazul sa ne miram atunci cand citim in ziare sau auzim la televizor cate o aberatie despre banci sau piata de capital.

Chiar zilele acestea am vazut o dovada a celor de mai sus, atunci cand sursele catorva site-uri relativ obscure au dezvaluit ca sinuciderea patronului Omnia Turism ar fi avut la origine pierderea banilor pentru vacantele clientilor la bursa. Lasand la o parte problema de credibilitate a informatiei, pentru cineva care are cateva cunostinte sumare despre bursa de valori, stirea e complet aberanta.

La bursa poti pierde bani, dar nu poti pierde "banii”. Cel putin nu la bursa romaneasca, asa cum functioneaza ea in momentul de fata. Bursa din Romania are ca focus principal tranzactiile cu actiuni, alte instrumente avand ponderi marginale in activitatea BVB. Daca patronul firmei de turism "juca” banii clientilor la bursa (o exprimare nefericita, pentru ca bursa nu e nici un joc, nici o joaca), avea o singura varianta de a-i pierde pe toti: sa cumpere de toti acei bani actiuni la un emitent care ulterior sa fi dat faliment. Sau la mai multi. In ultimele luni nu au existat falimente ale unor emitenti, dar si daca ar fi fost, probabilitatea de a face asa ceva era una infima. Mai exista, desigur, posibilitatea de a fi facut foarte multe tranzactii, toate pe pierdere, si de a fi pierdut in acest fel mare parte din bani, chiar daca nu pe toti. Din nou insa, probabilitatea e una foarte mica.

In cazul in care nu vorbim pur si simplu de o stire falsa, singura varianta cu adevarat realista este ca acei bani sa fi fost pierduti nu la bursa, ci tranzactionand instrumente financiare cu levier, asa cum sunt CFD-urile, care nu se tranzactioneaza la o bursa de valori, ci pe o piata descentralizata si in mare parte nereglementata.

Nu impartasesc parerea unora dintre colegii de breasla potrivit careia instrumentele de acest fel ar trebui interzise macar pentru clientii de retail, daca nu chiar complet. La fel ca si actiunile tranzactionabile la vremea lor, au aparut pentru ca a existat un interes, poate chiar o nevoie pentru ele. Consider, insa, ca trebuie facuta in mod realist distinctia intre diversele instrumente financiare disponibile in momentul de fata.

Plasarea tuturor sub umbrela cuvantului "bursa” aduce deservicii pentru toti cei care activeaza pe piata de capital. Pentru brokerii de pe piata de actiuni e demoralizant sa auda de la un potential client ca nu investeste la bursa pentru ca a auzit ca X si-a pierdut acolo toti banii investiti, fara ca acest lucru sa se fi intamplat in realitate. Pentru o firma care ofera tranzactii cu CFD-uri, un client care se asteapta sa cumpere actiuni Apple dar de fapt cumpara CFD-uri pe aceste actiuni inseamna aproape sigur un client nemultumit si o reclama negativa ulterioara.

Bursa este o piata centralizata, administrata de un operator de piata cum este Bursa de Valori Bucuresti. Exista multe alte instrumente financiare accesibile publicului, unele dintre ele facute sa arate foarte asemanator cu tranzactiile pe o astfel de piata centralizata, si e usor de facut o confuzie. Din pacate insa, am vazut aceasta confuzie chiar si in presa economica serioasa, nu doar in tabloide sau in randul celor care isi dau cu parerea pe retelele de socializare. Intre altele, am vazut chiar si firme de pariuri care au in oferta pariuri pe indici bursieri. Asta nu inseamna ca daca, in loc sa pariezi cate goluri marcheaza Cristiano Ronaldo, pariezi cate puncte va avea la sfarsitul zilei indicele DAX, te-ai transformat din parior in investitor la bursa.

Intamplator, in saptamanile trecute s-au implinit cinci ani de la izbucnirea "scandalului Sima”. La momentul respectiv, stirea care a aparut in cea mai mare parte a presei a fost ca fostul broker a pierdut banii clientilor "la bursa”. In realitate, tranzactiile invocate de acesta erau pe instrumente cu risc ridicat, cu efect de levier. La urechile publicului nu a ajuns decat ca banii au fost pierduti la bursa, un atac nemeritat la adresa imaginii unui domeniu care oricum e putin inteles in Romania. Din pacate, reactia din directia pietei de capital a fost aproape inexistenta, iar o informatie generata si propagata de lipsa de cultura financiara a unor jurnalisti a devenit credibila pentru toti cei care au citit-o.

Iata ca, peste ani, bursa este in continuare vazuta de unii ca un loc unde cineva poate pierde toti banii, un fel de firma de pariuri cu oameni la costum. Cred ca e de datoria celor care stim ca nu e asa sa ii tragem de maneca si sa le explicam despre ce e vorba de fapt. Altfel, vom citi si in 2022 aceleasi stiri stupide despre oameni care au pierdut banii lor sau ai altora "jucand” la bursa, ca si cum ar fi tras de maneta la pacanele asteptand sa apara de trei ori TLV sau TGN.

Autor: Marius Pandele
inchide