Pietei bursiere i-au fost asociate mai multe atribute care nu fac altceva decat sa atraga argumente in motivarea atitudinii anesteziate ce se manifesta in ultima perioada. Printre acestea putem enumera: criza, lipsa de lichiditate, volatilitate redusa, cresterea impunerii fiscale s.a.m.d. . Oportunitatile isi fac cu greu simtita prezenta si asta pentru ca ne aflam intr-un trend lateral care parca nu se mai termina. Sa fie oare Fondul Proprietatea un Mos Craciun cu o luna intarziat? Cand isi vor face aparitia optimismul si increderea?
Aceste elemente reprezinta subiect pentru mai toate articolele din mass-media economica. Sufocat de astfel de titluri, un investitor ar trebui sa identifice etapele ce ar putea determina o poveste cu final fericit in urma plasamentelor facute pe piata de capital.
Introducere: Alegerea brokerului si a tipului de cont. Daca brokerul poate fi ales in urma unor criterii usor masurabile cum ar fi: experienta, comisionul si instrumentele oferite, tipul de cont potrivit trebuie selectat pe baza contradictiilor dintre timp, nivelul de cunostinte in domeniu, dorinta de implicare in procesul decizional ori suma minima ce trebuie investita initial pentru a beneficia de un cont asistat ori discretionar.
Intriga: Analiza emitentilor. Daca dorinta de implicare a avut castig de cauza si contul pentru care s-a optat este unul independent, avem la dispozitie platforma Prime Analyzer ce ofera in mod sintetizat informatii despre companiile listate. Comparatiile facute cu ajutorul acesteia si interpretarea influentelor stirilor cu efecte viitoare vor duce la stabilirea optiunilor pe care le avem si la conturarea unei strategii. In conditiile administrarii discretionare intriga si desfasurarea actiunii ar apartine brokerului.
Desfasurarea actiunii: Tranzactionarea. Dupa ce au fost stabiliti emintentii ce prezinta interes si strategia ce trebuie urmarita, introducerea de ordine in piata este pasul urmator. Platforma de trazactionare online a inlocuit cu brio celelalte metode de plasarea a ordinelor astfel incat piata in adancime este la dispozitia oricarui investitor cu un astflel de cont. Ordinele contingente vor face ca strategia initiala sa fie respectata, insa in conditiile unor elemente noi, puterea de adaptare este esentiala pentru modificarile necesare in cresterea randamentului.
Punctul culminant: Aparitia elementelor neprevazute. Prin intermediul presei sunt oferite in permanenta motive de revenire asupra deciziei initiale. Multitudinea de indicatori macroeconomici calculati cu o frecventa mai rapida decat perioada recomandata a unei investitii precum si schimbarile in plan social si politic contribuie la cresterea adrenalinei. Insa care ar fi reactia potrivita pentru ca randamentele sa fie maximizate si nu afectate? Gestiunea bazata pe echilibru in astfel de momente precum si rapiditatea deciziilor vor aduce plus valoarea contului. Vor exista bineinteles situatii in care primele patru etape se vor intercala ori contopi. Piata de capital beneficiaza de optiunea de a reveni asupra unei decizii fara costuri ce ar influenta categoric portofoliul.
Incheiere: Happy-end? Desi initial a existat un orizont de timp pentru care a fost facuta investitia, daca luam ca exemplu momentul actual in care Fondul Proprietatea reprezinta o intriga pentru intreaga piata de capital din Romania si care ar trebui sa injecteze optimism investitorilor, ne vom intoarce spre a analiza din nou emitentii. Provocarile continue vor crea in acest mod o cale catre happy-end.
Simion Tihon
Broker Prime Transaction
10 decembrie 2010
Autor: Simion Tihon