Bursa este o piata cu un subiectivism ridicat, atunci cand vorbim despre perioade scurte de timp. Intrucat nu tranzactionam active cu o evaluare clara sau simplista, judecata de valoare a fiecarui investitor poate diferentia semnificativ fata de opinia altuia sau fata de a pietei in general. In acest context, pe bursa isi face simtita prezenta un asa numit sentiment de piata care se manifesta atat la nivel individual (per emitent), cat si la nivelul intregii piete. Sentimentul de piata functioneaza ca o busola indreptand investitorii catre zona de echilibru raportata la datele si informatiile momentului.
Ceea ce am trait in ultimele doua luni a defectat in mod vadit aceasta busola investitionala – sentimentul de piata. Vedem treceri de la optimism la pesimism si invers, prea dese si prea rapide. Piata incearca sa gaseasca repere fixe, insa, pe rand, ele se relativizeaza sub imperiul unor declaratii economice (sau politice?), a unor initiative legislative sau pur si simplu din lipsa unor decizii amanate cu mult peste limitele normalitatii. Lipsa de repere a generat un sentiment de incertitudine ridicat determinand o aversiune la risc in crestere, pe masura ce investitorii deveneau din ce in ce mai derutati, mai lipsiti de directie.
Cum si cand busola bursei va redeveni functionala, ajutandu-ne sa ne orientam intr-o piata plina de incercari? Evident, atunci cand piata va redeveni predictibila. In primul rand va trebui sa accesam tabloul macroeconomic al anului curent. Asteptam deja de saptamani bune sa vedem bugetul anului curent si sa stim cat din noutatile fiscale votate in Guvern la finalul anului trecut devin realitate si mai ales in ce forma. Bugetul a fost votat, in sfarsit, la finalul saptamanii curente, insa ordonanta 114 inca este in zona declaratiilor si in plin proces legislativ in Parlament. Sunt pusi in discutie parametri economici cu un impact atat de semnificativ incat orice calcul predictiv pentru evolutia emitentilor din sectoarele bancar sau energie este unul extrem de improbabil. Daca aceste modificari atat de importante ar fi trecut printr-un proces firesc de consultare, predictibilitatea acestor masuri ar fi crescut spectaculos, iar piata nu ar fi fost lasata prada speculatiilor si temerilor investitorilor.
Din fericire, luna februarie va mai aduce un reper important pentru bursa. Publicarea rezultatelor preliminare va oferi o imagine a gradului de subevaluare al companiilor listate. Primele raportari indica rezultate financiare bune pentru 2018. Putem spera ca la finalul perioadei de raportari sa avem imaginea unor emitenti atractivi (in cele mai multe cazuri) atat din prisma evaluarii fundamentale, dar si al randamentelor la dividend probabile. Avem nevoie de aceste date financiare pentru a castiga in predictibilitatea pe termen mediu si lung. De asemenea ne vor ajuta sa realizam daca pentru investitorii pe termen lung actuala perioada de turbulente este o oportunitate de investitie.
Acestea ar fi doua zone care ar putea restarta busola investitorilor oferindu-le predictibilitatea si posibilitatea de a se orienta pe bursa romaneasca. Exista o certa "oboseala” indusa de stresul legislativ in ultima perioada si avem nevoie de o zona in care datele despre companii sa redevina principalul vector care sa miste cotatiile bursiere.
Pe de alta parte, intrarea intr-un nou ciclu electoral va functiona aidoma unui camp electromagnetic care va tinde sa defecteze busola bursei. Experientele trecute, dar si ceea ce vedem in prezent ne indreptatesc sa credem acest lucru. Ca atare, vom parcurge in urmatoarele 12-18 luni o perioada in care orientarea pe piata va fi mai dificila, in care regulile se vor relativiza si vom gusta din plin volatilitatea vietii politice. Mai ales pentru cei cu orizont investitional redus.
Chiar daca astfel de perioade sunt dificile, pline de stress si cu mult zgomot de fond, ele se pot dovedi profitabile pentru cei care raman activi si lucizi pe o astfel de piata. Concurenta slaba a altor alternative de plasament (zona instrumentelor cu venit fix sau depozite) va mentine bursa ca o alternativa atractiva. De exemplu, in ultima luna toate actiunile din componenta BET au crescut cu exceptia Medlife (care stagneaza) iar unele cresteri sunt spectaculoase (OMV Petrom si Nuclearelectrica au crescut cu 23%).
Autor: Alin Brendea