Editoriale

Informatii piata

Calm, prea calm

Saptamana trecuta a debutat in binecunoscuta miscare de swing usor, care s-a incheiat in aproape aceeasi pozitie de unde a plecat. Exceptand usoare senzatii de interes pe unele dintre SIF-uri, putem spune, fara a fi prea duri, ca bursa romaneasca nu a simtit nimic din freamatul specific maniei nou importate “Black Friday”. Cu toate ca pietele externe au mers intr-o nota de recuperare dupa sedintele de corectii, piata locala este decuplata, mentinandu-se la limita de avarie, indicand un interes scazut al investitorilor, care cel mai probabil tanjesc dupa evenimente care sa determine un freamat capabil sa dezmorteasca acest tablou bacovian.

Din aceasta amorteala se ridica bineinteles niste intrebari. Oare e bine de cumparat? Oare este bine de stat deoparte si asteptat? Sau oare este vremea mult asteptata pentru vanzare sau short?

Tabloul care ni se arata in fata nu aduce niciun fel de raspuns la intrebarile de mai sus, ci pur si simplu creeaza confuzie. In plan intern, ne aflam in plina campanie electorala, care nu ne prezinta nimic concret despre ce urmeaza a se intampla in economia romaneasca. Din pacate ne aflam in stadiul de discutii si discursuri asemanatoare cu o perioada de start si anume necesitatea de restructurare a statului, atat in ceea ce reprezinta el ca si aparat dar si din punct de vedere al mecanismului sau economic, care este mai mult ca oricand sugrumat de mangementul numit politic si care de multe ori nu are tangenta cu performanta.

In plan extern parca ne aflam in filmul “Ziua cartitei”. De luni bune de zile auzim aceeasi poveste a datoriilor suverane si imposibilitata aplicarii unor solutii concrete si eficiente in ceea ce priveste statele cu probleme, in special Grecia, a carei “aura” se aseaza pe state mult mai consacrate. Pentru ca situatia sa fie mai bine condimentata, in aceasta perioada a avut loc o intalnire a liderilor europeni pentru stabilirea bugetului pentru perioada 2014-2020. Aceasta intalnire nu a facut decat sa scoata si mai bine in evidenta lipsa de coeziune a acestei insitutii. Cu toate ca din punct de vedere tehnic a fost un esec, niciun lider nu a considerat-o asa, ci doar si-au asumat castiguri de negociere.

Ca sa adaugam si cireasa de pe tort la acest meniu, putem aminti de mult discutatul plan american ‘fiscal cliff”. De mult timp nu s-a mai auzit de punerea in practica in SUA a unei politici fiscale prin care sa creasca impozitele, cu scopul de a sustine economia care si asa figureaza bine doar din punct de vedere statistic, confruntandu-se insa cu probleme scoase la lumina de criza si care nu au fost nicidecum rezolvate suficient sau cel putin abordate corespunzator.

Pe un astfel de teren ce se mai poate face din punct de vedere al investitiilor pe bursa? Poate parea periculos, dar de multe ori o perioada incerta si cu multe scenarii posibile poate aduce oportunitati destul de atragatoare, de la companii care au fost cam mult subevaluate de piata din cauza panicii, pana la ridicarea altora ca urmare a dezvoltarii unei nise care pana atunci nu erau in deloc in lumina.

Ca si concluzie putem spune ca pe o astfel de piata este bine sa avem o strategie bine formulata pentru a fi expusi cat mai putin panicii si sa putem lua decizii cat mai obiective in momentele cheie.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
26 noiembrie 2012


Autor: Adrian Barbulescu
inchide