Editoriale

Informatii piata

Cand si spre ce Emergem?
Astazi a fost ultima sedinta de tranzactionare din cel de-al treilea trimestru al acestui an. Jumatate din indicii bursieri afiseaza cresteri de peste 20%. Liderul este BET-FI cu un avans de peste 25%, in contextul in care BET-FI nu ia in calcul si dividendele, insa oricum nu ar fi fost o mare diferenta intrucat dividendele acordate de SIF-uri nu au fost nici pe departe la fel de mari precum cele acordate de companiile din BET. Este remarcabil cum BET-FI a recuperat in acest trimestru decalajul si chiar s-a detasat, in conditiile in care la finalul trimestrului doi inregistra cea mai slaba evolutie (+9,33%).

Acest al treilea trimestru cred ca a fost marcat de incertitudinele venite din zona politica, resimtita pe piata printr-o lichiditate scazuta. Titlurile din sectorul bancar par a fi cele mai afectate in ultimele trei luni, actiunile BRD SocGen (BRD) pierzand peste 11% din valoare. Pe de alta parte, asa cum ziceam mai sus, SIF-urile au avut un parcurs excelent. Lider detasat este SIF Banat Crisana, titlurile SIF1 avansand cu peste 27% in ultimele trei luni. In ceea ce priveste sectorul energetic, actiunile Conpet (COTE) au scazut cu 13%, in timp ce titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au avansat cu mai mult de 24%. 

Cam acesta este tabloul trimestrului 3 din 2017. Nimic din acest tablou nu pare sa reprezinte o asteptare pozitiva in privinta anuntului din aceasta seara – FTSE va publica diseara revizuirea anuala a clasificarii pietelor de capital in functie de tara. Ca atare, putem trage concluzia ca investitorii nu anticipeaza o trecere la categaria pietelor emergente. Sau cel putin nu acum, nu anul acesta. Urmarind declaratiile din jurul acestui subiect, intelegem ori ca momentul in care avem sanse reale de a accede intr-o noua liga va mai intarzia 2-3 ani ori chiar faptul ca o intrare in categoria pietelor emergente poate sa nu aduca beneficiile pe care ni le dorim cu totii, ci dimpotriva – o posibila scadere a lichiditatii. Temerea ca lichiditatea ar putea sa scada asa cum s-a intamplat si in alte tari nu cred ca ar trebui sa ne sperie: Unde sa mai scada? Plecam de la un nivel  foarte scazut si ca atare, singura directie spre care ne putem indrepta este aceea  de a creste volumele. Orice scadere ne va mentine de fapt in aceaza zona – piata nelichida. Mai jos nu putem merge din acest punct de vedere. Ca atare, cred ca a trece in categoria pietelor emergente conform FTSE sau MSCI ar fi un lucru excelent pentru piata locala. 

Cand si spre ce emergem? As fi un pic mai optimist si as spune ca in 2-3 ani ar trebui sa fim catalogati drept piata emergenta atat de FTSE, cat si de MSCI. Miza noastra este vizibilitatea mai mare in fata unor fonduri ce pot contribui mult la cresterea lichiditatii. Si asta nu pro-bono, nu pentru ca Romania cere un ajutor, ci pur si simplu ca vom intra pe harta unor fonduri mai mari si pentru ca actiunile romanesti sunt subevaluate.  Astfel ca, la anul pe vremea aceasta, poate vom avea alt tonus si vom astepta cu mult mai mult interes anuntul FTSE.


Autor: Simion Tihon
inchide