Editoriale

Informatii piata

Cand va fi iarasi bine in Romania? ( a se citi Cand vom prospera in Romania?)

Moralul colectiv tinde spre minim in societatea romaneasca. Lipsa de resurse (nu doar financiare) si mai ales lipsa unei perspective optimiste erodeaza increderea populatiei in viitorul apropiat. Exista din ce in ce mai multa dezamagire si frustrare. Traim vremuri in care sentimentele sunt amestecate iar solutiile se lasa asteptate.

De departe principala frustare este produsa in plan economic. Scaderea veniturilor si mai ales perspectiva unei indelungate perioade de penurie financiara preseaza puternic pe bugetul personal al fiecaruia determinand un dureros proces de restrangere a cheltuielilior. Procesul este cu atat mai dificil cu cat multi indivizi au constrangeri severe prin prisma ratelor bancare asumate in perioade mult mai favorabile.

In aceste conditii intrebarea din titlu este poate intrebarea momentului si ea poate fi auzita direct sau aluziv din ce in ce mai des in viata cotidiana. Oarecum paradoxal intrebarea in sine ofera indicii valoroase privind cauzele actualei stari de fapt. Acest “bine” dorit de fiecare este problema centrala a vietii economice din Romania. Atingerea binelui este perceputa in special ca o chestiune a mediului exterior - se asteapta vesti, stiri, evenimente care sa aduca acest bine, iar in al doilea rand indica inclinatia spre comparatie cu un standard anterior. Ori ceea ce societatea romaneasca se lupta cu disperare sa nu afle este ca acest bine nu poate fi definit tangibil decat prin doua directii principale: implicarea personala in a-l face posibil si, poate cel mai important, sistemul de referinta in masurarea sa.

Ca atare inainte de a ne intreba cand va fi iarasi bine ar trebui sa fi actionat deja consecvent pentru a obtine aceasta stare, in timp ce notiunea de bine ar fi trebuit revizuita in ton cu vremurile pe care le traim. Nu vom prospera inaintea unei perioade indelungate de efort (munca, transpiratie, etc) si inainte de a reevalua un standard fixat in perioade nesustenabile economic.

Din pacate aceasta atitudine lipseste inca majoritar in societatea romaneasca. In special la nivelul autoritatilor si al sectorului public, fiind insa des intalnita si in sectorul privat. Exista inca apetit nemasurat pentru iluzii (ca poata se intampla ceva, ca poate vin unii cu bani sa investeasca din nou masiv in Romania, ca poate se termina criza, ca poate…) dublat de o rezistenta (oarecum naturala) in fata realitatii care nu permite inca asumarea starii de fapt, a pierderilor si a unui trai mai modest cel putin pentru o perioada.

Realitatiile zugravite mai sus se aplica aidoma si pietei bursiere. Exista inca un reflex putenic in a compara cu anul 2007 fara a constientiza ca perioada 2007-2009 marcheaza practic incheierea unei perioade economice si nasterea uneia noi. Exista inca multi investitori captivi in investitii si care nu se gandesc sa marcheze pierderi, exista inca un reflex al profesionistilor de pe piata de a astepta vremuri mai bune precum si o lipsa de perspectiva din partea emitentilor in a incerca sa foloseasca piata de capital pentru a-si gasi finantari alternative si ieftine.

Pana cand nu vom iesi din aceasta stare de speranta iluzorie, pana nu vom asuma nevoia unor eforturi sustinute si mai ales pana nu vom accepta standarde mai scazute raportat la eforturi individuale mai mari vom avea o singura certitudine: nu o vom duce mai bine.


Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
27 august 2010


Autor: Alin Brendea
inchide