Editoriale

Informatii piata

Cat se mai amana?


Bursa romaneasca a reintrat in apatie dupa consumarea momentului rezultatelor preliminare. Dupa cresterile din acea perioada, care au readus indicii pe plus in acest an, lichiditatea bursei s-a deprimat semnificativ in timp ce avansurile cotatiilor au fost corectate.


Piata pare ca nu detine forta necesara pentru a continua trendul de crestere, desi asteptarile investitorilor erau altele. Privind obiectiv mediul economic in care evolueaza in prezent piata bursiera autohtona asteptarile pozitive par intemeiate. Avem multa argumente pozitive.


In primul rand economice: ritmul de crestere economica si echilibrul macro sunt la niveluri foarte bune comparativ cu alte tari din Uniune. Economia romaneasca, care si-a recapatat anul trecut calificativul “investment grade” la toate agentiile mari de rating, functioneaza bine parand in crestere de forma. De saptamana viitoare economia zonei Euro – principalul partener economic al tarii noastre – va primi injectia imensa de lichiditate a ECB care, intr-un mod mai natural sau mai artificial, va crea evolutii economice pozitive. Influenta indirecta asupra Romaniei nu va fi neglijabila.


In al doilea rand monetare. Dobanzile anuale platite de catre banci au scazut sub cota de 3%. Daca privim si spre comisioanele bancare, care au ramas la niveluri ridicate, este evident ca a tine bani la banca nu mai poate fi un act economic satisfacator. Disconfortul fata de randamentele monetare infime este in plina crestere si se pare ca, pe termen mediu, va continua sa creasca.

In al treilea rand, si poate cel mai important, avem si argumente bursiere. Rezultatele preliminare, recent anuntate, indica ca avem suficient de multi emitenti ieftini si care pot genera randamente ale dividendelor semnificativ superioare dobanzilor pentru a afirma ca bursa ar trebui sa se impuna ca o piata de plasamente financiare demna de luat in calcul de catre toti detinatori de capital activi pe pietele financiare romanesti.


Si nu in ultimul rand, schimbarile din plan politic si justitiar, indica o Romanie in schimbare. O schimbare care consolideaza statul de drept, care in plan economic permite libera concurenta si care ar trebui sa intareasca increderea celor ce vor sa investeasca in Romania.


Sunt argumente multe, cum nu au mai fost in ultimi ani, si care alimenteaza asteptari pozitive pentru evolutia bursei in acest an. Cu toate acestea bursa romaneasca, este apatica. Ea nu reflecta acest climat pozitiv. Se naste intrebarea fireasca: care sa fie explicatia?


Ar trebui sa ne uitam catre vectorii care misca piata. Vectorul investitorilor institutionali pare intr-o vesnica asteptare. Exista diverse scuze pentru lipsa lor de actiune, de la lipsa unor reglementari legislative pana la lichiditatea dificitara a pietei interne. Daca institutionali straini pot uza onorabil de astfel de motive, cei autohtoni nu pot fi foarte credibili. In fapt, vorbim de o matrice a pietei financiare interne dominata autoritar de catre piata bancara. Ca atare, ponderea pietei bursiere in activitatea institutiilor financiare din Romania a fost una redusa, iar cresterea ei pare un proces cu o inertie ridicata.


Investitorii de retail nu detin forta necesara pentru a “misca” piata bursiera. Ei tind sa urmeze directia pietei. Devin activi atunci cand piata are volatilitate. Probabil ei au determinat evolutia pozitiva din perioada anunturilor rezultatelor preliminare, in conditiile in care noile informatii financiare au alimentat piata cu motive investitionale.


Ca atare, parcurgem un proces inertial in care mediul pozitiv nu este deocamdata fructificat de bursa autohtona. Cand am putea iesi din el? Nimeni nu stie. Nu putem decat sa apelam la istorie. Singurul moment asemanator consider ca a fost in perioada 2002-2004, atunci cand orientarea politica a Romaniei s-a inscris clar pe linia euro-atlantica in paralel cu o revenire din abis a economiei nationale. Desi semnalele pozitive au inceput sa fie percepute din a a doua parte a anului 2002, piata a evoluat mai degraba lateral mai mult de un an. Ceea ce a urmat a fost crestere exceptionala a pietei romanesti care de la finalul anului 2003 a crescut de 3 in circa un an si jumatate.


Sursa: Prime Analyzer

Concluzionand, inertia cu care bursa autohtona ne “trateaza” in acest moment poate fi doar un simptom al unei piete inca mici care nu beneficiaza de suficienti actori pentru a fructifica conjuctura favorabila. Insa orice prelungire a acestei stari poate genera evolutii ulterioare mult mai puternice, daca factori pozitivi se confirma.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
6 martie 2015
Autor: Alin Brendea
inchide