Editoriale

Informatii piata

Cat trebuie sa creasca Bursa pentru a inchide anul pe plus?
In ultimii 20 de ani, indicele BET a afisat scaderi la jumatatea anului de trei ori: Prima data in 1998, a doua oara in 2008 si a treia oara anul acesta. Informatia aceasta nu este insa una pesimista, ci vine sa arate faptul ca avem un an atipic. Anul acesta exista diferente majore fata de ceilalti doi ani in care piata scazuse la jumatatea anului. Lipseste o "bula”, Romania sta foarte bine la capitolul crestere economica (prin comparatie cu tarile UE), iar actiunile sunt in general subevaluate si nu vin dupa un raliu. 

Ce a determinat totusi scaderea din primele sase luni?

Exista o perceptie construita pe datele din ultimii ani si anume ca piata creste in prima parte a anului si in special in ianuarie. Anul acesta a fost insa atipic. A inceput cu panica generata de pesimismul privind economia Chinei. Pietele au scazut, panica s-a disipat, insa bursele (sau cel putin Bursa noastra) nu au reusit sa revina la cotatiile de la inceputul anului. Alti catalizatori de scadere au fost: pretul petrolului care a atins minimele prin februarie, spaima ca FED va avea o politica mai agresiva privind cresterea dobanzii si in cele din urma Brexit-ul. 

Surpriza: Bursa de la Bucuresti, in doar o saptamana, a depasit valorile ante-Brexit 

Rezultatul referendumului din Marea Britanie cred ca in general a uimit. Sunt putini cei care se asteptau la un astfel de vot. Reactia pe burse a fost pe masura, indicele DAX a afisat la inceputul sedintei din 24 iunie o scadere de peste 10%. Insa, a durat doar doua zile pana cand pietele au revenit la sentimente mai bune si in doar o saptamana au recuperat o buna parte din scaderi. 

In tot acest timp, Bursa de Valori Bucuresti a fost aproape imuna la evenimentele internationale, fapt ce nu-i sta neaparat in fire. Vinerea trecuta, pe cand DAX-ul scadea cu 10%, la noi actiunile au avut doar un foarte scurt moment de panica, fiind toata sedinta mai putin afectate decat actiunile de pe pietele internationale. O dovada ca nu a fost intamplator compartamentul bun de pe piata locala este aceea ca in urmatoarele cinci sedinte, indicii BVB au recuperat si chiar au depasit valorile din data de 23 iunie (ante-Brexit). Ca atare, ultima saptamana a adus optimism in randul investitorilor de pe piata locala, asta desi stirile de luni anuntau prohodul burselor.

In concluzie, piata locala ar putea sa inchida anul pe plus, continuand sa fie atipica. Multe dintre actiuni au atins cotatii greu de imaginat la incepulul anului. Printre acestea, actiunile Petrom, care au suferit de pe urma scaderii petrolului. Daca pe 31 decembrie, pretul petrolului Brent era 37 de dolari pe baril, iar actiunile SNP costau 0,29 lei, in acest moment, barilul de petrol Brent a depasit 49 de dolari (adica o apreciere de 32%), in timp ce cotatia Petrom este 0,24 lei/actiune (ceea ce inseamna o scadere de 17%). Daca ar fi fost perfect corelate de la inceputul anului, acum cotatia Petrom ar fi fost peste 0.38 lei/actiune (adica o crestere de aproape 60% fata de actualul pret). Sigur, exista o inertie si corelarea se face uneori ce ceva intarziere, insa putem spera ca pana la finalul anului sa se reduca macar jumatate din acest ecart. Daca s-ar intampla acest lucru, pondere mare pe care o are Petrom in mai multi indici, ar putea duce piata in teritoriul pozitiv pana la finalul anului 2016.

Simion Tihon
Broker
1 iulie 2016

Autor: Simion Tihon
inchide