A doua parte a anului curent a adus o perioada cum nu am mai vazut de multi ani pe piata bursiera. Tranzactii reduse, lipsa de volatilitate, lipsa de reactie la stiri economice importante, lipsa de corelatie cu pietele bursiere majore. O stare de lancezeala care ingrijoreaza investitori generand serioase semne de intrebare privitoare la posibilitatea de a fructifica superior capitalurile detinute prin investitie bursiera.
Ca atare preambulul anului 2011 nu lasa loc optimismului plasand bursa la acelasi nivel al defetismului timpurilor actuale care pare sa puna stapanire tot mai accentuat peste Romania. Insa asteptarile, ca de multe ori in ultimii ani, s-ar putea sa fie false. Sunt cateva argumente in acest sens.
Fondul Proprietatea. S-ar putea dovedi o noua “borna de hotar”, un punct zero de unde s-ar putea construi noul ciclu bursier. In acest sens ar trebui sa privim spre Fondul Proprietatea ca spre cea mai mare listare in termeni de free-float de pe piata romaneasca. Ce ar putea reprezenta pentru piata?
In primul va fi o oportunitate de investitie. Atuurile noului emitent sunt evidente: o expunere foarte interesanta pe sectorul energetic romanesc, un administrator de talie mondiala si o lichiditate bursiera care cu siguranta va propulsa FP pe prima pozitie al topului emitentilor listati. In al doilea rand este mai mult decat plauzibil ca in urma listarii piata sa beneficieze de o lichiditate mai buna iar banii noi atrasi sa disponibilizeze sume investite si pentru alti emitenti. Cu alte cuvinte este probabil ca Fondul Proprietatea sa produca un efect de antrenare si pentru alti emitenti, in special pentru cei cu lichiditate bursiera si rezultate financiare bune.
In al treilea rand, poate cel mai important, listarea Fondului Proprietatea ar putea sa readuca investitia bursiera in atentia generala. Reusita listarii FP dublata de derularea in 2011 a programului de vanzare a unor participatii ale statului pe bursa ar putea indrepta, din nou, atentia generala spre investitia bursiera.
Randamentele pietei monetare. Inevitabil atractivitatea pietei bursiere este invers corelata cu evolutia dobanzilor reale de pe piata monetara. In momentul de fata bancile ofera in marea lor majoritate dobanzi real negative la produsele de economisire ofertate. O astfel de situatie nu poate genera decat un aflux spre alte piete investitionale iar bursa intotdeauna devine o optiune principala.
Imaginea Romaniei ca piata investitionala. Imaginea investitorilor fata de o zona investitionale este setata pe baza asteptarilor acestora. Asteptarile se formeaza comparand situatia actuala cu cea preconizata in viitor. Iar in cazul Romaniei comparatia ar trebui sa furnizeze rezultate pozitive. Chiar in aceasta saptamana un studiu ZEW releva faptul ca Romania este perceputa ca avand cea mai slaba economie insa asteptarile pentru evolutia pe 6 luni sunt cele mai bune din zona central-est europeana.
Vanzarea unor participatii ale statului pe Bursa. Statul roman declara ca doreste sa vanda in 2011 cel putin patru pachete de actiuni (SNP, TGN, TEL si Romgaz) aducand pe bursa actiuni evaluate la circa 1 mld EURO. Intr-un an cu costrangeri bugetare severe aceste intentii au sanse mari de a se materializa. Prin transparenta bursa ar putea oferi cea mai rapida cale de valorificare ale unor astfel de pachete de actiuni eliminind suspiciunile care deseori au blocat astfel de intentii in trecut. Aceste vanzari ar produce efecte imediate pe piata prin cresterea lichiditatii bursiere pana la praguri care sa faca vizibila bursa romaneasca la nivel intrenational
Sunt cateva argumente care stau la baza unei viziuni optimiste fata de evolutia bursei romanesti. Insa mai presus de toate cred ca anul 2011 va fi anul in care majoritatea investitorilor vor realiza ca singura cale de a prospera este de a-si reasuma riscuri. In mod controlat, in mod rational insa intr-un mod activ. Va trebui sa depasim starea de defetism si sa gandim din nou pozitiv odata ce vom intra intr-un nou ciclu economic si bursier.
Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
17 decembrie 2010
Autor: Alin Brendea