Depasim un an ce probabil va ajunge sa fie considerat un stalp in ascensiunea dezvoltarii pietei locale de capital. Increderea in aspectele fundamentale s-a dovedit a fi castigatoare. Teoriile privind riscurile “tehnice” pe care le aveam la inceputul lui 2014 au fost combatute cu succes de aplicarea strategiilor bazate pe situatiile fundamentale.
Mai concret, temerile generate de faptul ca pietele bursiere internationale se aflau la maximele istorice la intrarea in 2014 au fost invalidate pe piata locala prin evolutii excentrice ale cotatiilor unor companii ce in general se caracterizeaza prin stabilitate (Transelectrica, Transgaz). Dezechilibrele istorice au inceput sa fie corectate de un apetit in crestere pentru piata de actiuni. Sigur, au existat cativa factori indirecti de o importanta semnificativa: Romania a trecut la statutul de investment grade, startul demersurilor de a intrat in categoria pietelor emergente, randamentele tot mai mici la depozitele bancare i-au determinat de detinatorii de economii sa caute alternative, pozitia geopolitica favorabila a Romaniei in contextul tensiunilor din Ucraina, etc.
Despre 2014 putem conchide ca a fost un an dificil prin multitudinea tensiunilor si a incercarilor la care au fost supusi investitorii (monedele de pe pietele emergente, tensiuni in Ucraina, teama pietelor de actiuni privind posibila crestere a dobanzii in SUA, alegerile prezidentiale din Romania, deprecierea petrolului urmata de o scadere drastica a volorii rublei, etc.). Despre 2014 se mai poate spune si faptul ca a reusit sa traga un mic semnal de alarma celor nemultumiti de randametele de pe piata monetara.
Eforturile si incercarile din anul trecut, creeaza anumite asteptari pentru 2015. Intr-un mod realist, putem spune ca asteptam de la 2015 o piata bursiera mai solida, mai efervescenta din punctul de vedere al lichiditatii, mai transparenta si mai aproape de detinatorii de capital banesc. In privinta randamentelor, avem motive justificate sa consideram ca piata bursiera va aduce plus valoare investitorilor in actiuni. Cred ca ecartul dintre randamentele la depozite si cele care pot fi obtinute pe piata bursiera se va accentua.
Ce factori vor fi catalizatori pentru evolutia pietelor de actiuni?
Daca ne referim la pietele internationale, printre aspectele importante ar fi interventia (sau nu) a Bancii Central Europene, momentul in care Rezerva Federala din SUA va creste dobanda (sunt sanse mici ca nu o faca), efectele scaderii cotatatiei petrolului, tensiunile din Ucraina si reactia Rusiei la sanctiunile venite din Occident, directia pe care o va lua politica economica a Greciei, etc.
Pe plan intern, includerea pe lista scurta a canditatilor ce urmeaza a fi inclusi de MSCI in categoria pietelor emergente ar putea deveni principalul motor de crestere. Alaturi de efectele pe care le-ar putea avea factorul mai sus enuntat, presiunea dobanzilor in scadere va fi tot mai mare, iar cei ce detin capital vor cauta alternative. Si randamentele ridicate pe care le vor oferi unele societati listate vor atrage bani noi in piata.
In concluzie, asteptarile pentru 2015 sunt optimiste. Desi anul l-am inceput cu o volatilitate ridicata (foarte probabil ca volatilitatea sa fie tot mai prezenta pe parcursul acestui an), premisele de crestere pentru acest an sunt solide. Avem companii care au rezultate bune, iar pretul lor pe bursa este inca redus. Ca atare, in 2015 piata bursiera cred ca va substitui cu brio atat depozitele bancare, cat si alt gen de investitii financaire.
Simion Tihon
Broker
09 ianuarie 2015
Autor: Simion Tihon