Editoriale

Informatii piata

Ce avem noi si ce au ei?!


Saptamana aceasta am avut parte de surprize atat la nivel local cat si la nivel international.
Printre surprizele la nivel local putem sa enumeram reluarea acordarii de titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea si anuntul cu privire la intentia Vimetco NV si Conef SA de a vinde 20.96% din actiunile existente.
Pe plan international de rasunet este scandalul de la varful FMI.


Daca e sa analizam situatia de la Fondul Proprietatea, se poate afirma ca ne aflam intr-o zona a incertitudinii, specifica societatii romanesti. Saptamana trecuta eram informati printr-o hotarare de guvern, de modificarea modalitatii de eliberare a titlurilor de conversie in actiuni, avand printre justificari protejarea impotriva distorsionarii tranzactionarii actiunilor FP la bursa.

Este foarte interesant de analizat cum anume induce o protectie. Daca facem o analiza matematica simpla am putea concluziona astfel:
Pretul de referinta pentru despagubire dupa scurgerea celor 60 de sedinte de tranzactionare este de 0.6176 lei.
Pretul de referinta pentru despagubire inainte de listarea FP este de 1.00 lei
Putem spune ca cine detinea actiuni inainte de listarea FP, dupa 25 ianuarie – momentul din care actiunile Fondul Proprietatea s-au tranzactionat la bursa, putea vinde relativ usor in jurul pretului de 0.6100. De la 0.61 la 1.00 se inregistreaza un minus de 39% din valoarea despagubita.
Daca un despagubit a primit actiuni FP zilele acestea la un pret de referinta de 0.6176, le putea tranzactiona la momentul editarii materialului la 0.5100, rezultand un minus de 17.42% din valoarea despagubita, acestia din urma avand un avantaj semnificativ fata de cei ce au primit actiuni la valoarea nominala.
In ambele situatii despagubitii sunt perdanti.

Intrebarea care se ridica este: pe cine protejeaza noile masuri luate?

Un anunt surpinzator venit saptamana aceasta este potentiala oferta secundara de vanzare a unui pachet de 20.96% din Alro. Un lucru pozitiv pentru piata de capital romaneasca, putand produce o crestere a free-float-ului pentru societate dar poate atrage si privirile unor investitori mari de portofoliu. Trebuie mentionat faptul ca anul acesta am avut parte de schimburi de pachete importante cum a fost in cazul BRD, ceea ce se poate traduce printr-un interes in crestere a investitorilor straini pentru acest gen de tranzactii.

Un alt eveniment intens dezbatut este cel legat de Dominique Strauss-Khan. Poate la prima vedere pare doar un scandal sexual de nivel inalt dar implicatiile pot fi mult mai profunde. Sa nu uitam faptul ca FMI este unul dintre principalii jucatori implicati in planurile de ajutorare a statelor din Europa, atat din zona Euro (Grecia, Portugalia si Irlanda) cat si din ansablu UE (Letonia, Romania, Ungaria si Bulgaria). In mod traditional seful FMI este european iar sefia Bancii Mondiale este rezervata SUA. In aceste zile s-au facut auzite si comentarii despre posibilitatea de a avea un sef FMI noneuropean, ceea ce poate sa complice putin situatia daca persoana in cauza nu este familiarizata cu doctrina si strageia Uniunii Europene. Este evident faptul ca persoana care va fi numita ar trebui sa se muleze destul de bine pe programul derulat pana in prezent de FMI la nivelul Europei, pentru a asigura continuitatea masurilor implementate pana in momentul actual.

Adrian Barbulescu
Director Adj. Operatiuni
20 mai 2011


Autor: Adrian Barbulescu
inchide