Editoriale

Informatii piata

Ce face bursa in semestrul doi?

O intrebare simpla cu un raspuns incert. Dupa cum Warren Buffet – celebrul investitor, recunostea ca ”nu stie ce va face maine piata” tot asa, nu putem avea pretentia vreunui raspuns imuabil la aceasta intrebare. Insa, putem sa studiem contextul in care piata se afla, pentru a evalua sansele de crestere sau de scadere.

 

In primul rand trebuie sa remarcam evolutia buna a pietei locale in primul semestru. Indicele principal al pietei – BET -  a crescut cu  circa 21%. Daca privim si spre dividendele distribuite performanta indicelui mai adauga circa 3%, urcand la peste 24%. In USD cresterea este mai redusa, indicele BET urcand cu circa 15.5%, respectiv BET-TR cu circa 18.5%. Spre comparatie, piata americana a urcat cu circa 15% (S&P 500) iar cea germana cu 8% (DAX). Iar in zona noastra consemnam Polonia +8% si Ungaria +10%. Ca atare piata locala inregistreaza cresteri peste medie, la nivel semestrial, ceea ce indica un puternic sentiment pozitiv de piata.


Fundamentele macro – baza obiectiva a evolutiilor bursiere pe termen lung, raman pozitive. Pe plan local estimarile privind cresterea economiei romanesti raman ridicate, CE estimand in urma cu cateva zila o crestere impresionanta de 7.4%. Exista economisti care avanseaza chiar un salt de 10% al economiei romanesti. Pe plan international frica exacerbarii tendintelor inflationiste s-a temperat, randamentele titlurilor de stat scazand in mod semnificativ (titlurile americane pe 10 ani ofera un randament anual de circa 1.3% dupa ce in urma cu cateva saptamani urcase spre 1.7%). Teza bancilor centrale, conform carei inflatia este un proces tranzitoriu pare sa fie credibila pentru piete. Evident exista temeri privind efectele noii variante Delta a Covid-19 sau temeri ca revenirea economica e posibil sa incetineasca in a doua parte a anului, insa ele nu ofera argumente suficient de credibile, cel putin in acest moment, pentru a le considera amenintari ale unui tablou macroeconomic care, pe termen scurt, se prezinta mai degraba senin.


Uitandu-ne spre zona micro- cea a emitentilor listati, putem sa ne asteptam la unul dintre cele mai bune sezoane de raportari financiare. Aceste asteptari sunt generate de cresterea economiei dar si de un foarte puternic efect de baza: comparatia cu T2 2020 – acesta fiind trimestrul cel mai afectat de pandemia Covid-19. Desi asteptarile sunt prinse in buna masura in preturi, "oficializarea” acestor rezultate financiare poate ajuta semnficativ sentimentul de piata.


Nu in ultimul rand aprobarea Planului National de Rezilienta si Recuperare, de catre Comisia Europeana, asteptata in septembrie se va transforma, in mod obiectiv, intr-un vector de crestere economica si implicit bursiera.

Cei trei factori, de mai sus, pledeaza pentru continuarea trendului bursier de crestere. Totusi nu trebuie sa uitam ca ne aflam pe o ascensiune ce dureaza de peste 15 luni, fara corectii semnificative, in care piata s-a apreciat cu circa 75%, ceea ce impune un grad de prudenta mai ridicat. 


Pentru a incheia cu un raspuns la intrebarea din titlu putem spune ca foarte probabil nu am atins inca maximele bursei, insa pe masura ce trendul de crestere continua este de asteptat ca piata sa intre intr-o zona de volatilitatea mai semnificativa. Pe termen scurt rezultatele financiare semestriale vor determina viteza viitoare a trendului si gradul de volatilitate al pietei.



Autor: Alin Brendea
inchide