Ne aflam foarte aproape de finalul lunii septembrie, moment in care vom bifa a doua luna consecutiva in care temerile privind datoriile unor tari precum si reducerea ratingurilor de credit au contribuit la o volatilitate agresiva. Au existat si momente de apatie in care volumele slabe au lasat senzatia unei atitudini poate prea precauta si uneori fara efectele scontate. Cat mai dureaza? Cand vor putea investitorii sa respire un aer linistit? Care sunt optiunile pentru ca aceasta perioada sa nu lase semne in portofoliu ce cu greu vor putea fi acoperite?
De la inceputul lunii august si pana acum, bursa autohtona a scazut cu peste 20% iar asta nu poate sa uimeasca pe nimeni cata vreme indicele reprezentativ al Germaniei (DAX) a inregistrat o scadere, in aceeasi perioada, de aproape 30%. Fara a trece in revista intriga acestor retrageri spectaculoase ale valorilor indicilor, am remarcat un dezechilibru intre doua masuri etalon – Dow Jones si DAX.
Sursa: MarketWatch.com
Amploarea scaderilor a produs o tensiune in randul invetitorilor, tensiune ce se manifesta in mai multe moduri: o atitudine intepenita, venita din resemnarea celor expusi si care renunta la orice gand optimist; reactii brutale prin schimbari bruste de atitudine bazate de cele mai multe ori pe teama si pe cresterea aversiunii la risc – in realitate se poate dovedi cea mai periculoasa si mai purtatoare de riscuri. Exista si reactii mai echilibrate. Ma refer aici la cei care constientizeaza ca instabilitatea pietelor poate genera pierderi mari dar cu toate astea poate produce si importante oportunitati. Acestia trateaza agonia din piete cu mai mult calm, adaptandu-se continuu la miscarile pietei, aceasta fiind poate o varianta de atitudine castigatoare.
Ce instrumente avem la indemana in situatia unor variatii ca cele din ultimele zile? Putem face ceva astfel incat sa beneficiem si de oportunitatile unor preturi care fundamental sunt extrem de mici? Inainte de a ne gandi la profit in astfel de perioade, cautam solutii de protectie. Dintre instrumentele financiare cu care se pot proteja portofoliile, pe bursa autohtona, se pare ca in ultima vreme, produsle structurate au o pondere din ce in ce mai mare. Fara a stabili daca acestea sunt folosite in scop de “hedge” ori in scop speculativ, interesul in crestere in aceasta perioada pentru aceste produse confirma si faptul ca exista optimisti.
O concluzie a intrebarii din titlu ar fi faptul ca desi traim vremuri tulburi, se poate. Se poate gasi o atitudine echilibrata care prin instrumentele amintite sa constituie cel putin un model de protectie daca nu chiar unul care sa aduca plus valoare. Agonia inca nu s-a terminat asa ca cei mai rabdatori si cu reactii mai putin brutale ar putea sa iasa chiar castigatori dupa marea problema a ratingurilor si a datoriilor suverane.
Simion Tihon
Broker
23 septembrie 2011
Autor: Simion Tihon