Editoriale

Informatii piata

Ce facem dupa data ex-dividend?


Printre aspectele ce au motivat optimismul economic de la inceputul acestui an se numara si publicarea rezulatelor financiare preliminate pentru anul 2010. Evolutia in general buna a acestora comparativ cu anul precedent, listarea Fondului Proprietatea, polemica privind iminentele vanzari prin bursa ale unor participatii ale statului la companii din domeniul energetic cat si inceputul schimbarii perceptiei cu privire la ciclul economic in care ne aflam au determinat o dinamica pozitiva a pietei de capital in primul trimestru.

Repartizarea profitului a fost si este o controversa care va misca pretul actiunilor in piata, asadar cum reactionam? Cum interpretam si ce optiuni avem atunci cand o companie decide acordarea unui bonus actionarilor sub forma de dividende ori de actiuni gratuite?

La nivel teoretic, o companie care alege sa isi repartizeze profitul prin dividende se decapitalizeaza. Totusi, aceasta forma de rasplata pentru actionari duce la acumularea unui interes crescut pentru emitentii ce acorda dividende cu randament ridicat. Dinamica pretului actiunilor societatilor ce pot fi incluse in descrierea de mai sus, in functie de reactia investitorilor se diferentiaza din punct de vedere temporal in trei etapte:

Propunerea de dividend
: Este intriga si primul moment in care remarcam o reactie a investitorilor. Pe baza rezultatelor financiare neauditate inca, Adunarea Generala a Actionarilor propune repartizarea profitului, propunere in urma careia apar imediat reactii in piata. Daca se decide si repartizarea profitului din rezervele distribuibile ale societatii, randamentul dividendului poate creste substantial un exemplu in acest sens fiind Zentiva (SCD), emitent care la momentul propunerii avea un randament al dividendului de 30%. La aceasta etapa vor participa atat cei care sunt atrasi de bonificatia oferita prin dividend cat si cei care gasesc in acesta informatie o oportunitate de speculat.

O etapa intermediara este cea in care se modifica propunerile initiale iar mai apoi hotararea AGA in care se aproba sau se respinge intentia de repartizare a profitului. In acest sens, anul acesta am avut un exemplu si anume Transgaz (TGN) care a respins acoradarea unui dividend, piata avand o reactie imediata. In cele din urma s-a convocat o noua AGA la Transgaz in care pe ordinea de zi a aparut din nou intentia distribuirii de dividende. Chiar daca increderea este in retragere, odata cu apropierea datei AGA iar mai apoi a datei de inregistrare, putem asista la o a doua reactie a investitorilor vis-à-vis de aceasta companie.

Data cum-dividend:
Este ultima zi in care se pot cumpara actiuni pentru a avea dreptul la dividende. Apropierea acestei date imparte investitorii in doua categorii: una reprezentata de aceia care apreciaza bonusul oferit de companii iar cea de a doua de cei care au dorit sa speculeze rationamentul celor dintai. Daca in piata se manifesta o presiune la vanzare in apropierea acestei date, putem considera ca de fapt interesul pentru obtinerea dividendelor a fost de interesul celor cu intentii speculative, semnalele date la reactia din prima etapa putand fi acum usor de analizat.

Data ex-dividend:
Este prima zi dupa data cum-dividend in care cei care vor cumpara actiuni nu vor mai beneficia de dividende. Efectul este resimtit in general printr-o corectie a pretului in piata. In aceasta etapa se poate remarca o agitatie in piata, agitatie venita atat din partea celor care vor beneficia de dividende cat si din partea acelora care identifica acum noi oportunitati prin prisma unui pret corectat, actiunile beneficiind de obicei de cele mai reduse preturi din urmatorul interval de timp.

In situatia in care decizia de investitie intr-o companie ce acorda dividende cu un randament ridicat a fost facuta si pe baza unei analize fundamentale, pastrarea actiunilor pentru o perioada de timp astfel incat corectia din data ex-dividend sa fie anulata de interesul manifestat la cumparare pentru respectiva companie poate deveni raspunsul intrebarii din titlu. Pentru speculatori, data ex-dividend reprezinta in general o oferta prin prisma pretului redus. Optiunea pentru dividend, trebuie analizata in functie de nevoile si puterea de implicare a fiecarui investitor, neexistand o varianta definita ca fiind cea aducatoare de plus-valoare. In concluzie, indiferent de modelul investitional, distribuirea dividendelor creeaza oportunitati…

Simion Tihon
Broker
13 mai 2011


Autor: Simion Tihon
inchide