Pietele bursiere au avut un start neasteptat de slab in acest an. Scaderile au intervenit din primele sedinte de tranzactionare, fara reveniri semnificative. Pietele si-au gasit noi repere in evolutia economiei chineze si in evolutia cotatiei petrolului. Pesimisul impregnat de cei doi vectori au tras in jos toate pietele cu cel putin 10%. Titlurile care anuntau cel mai prost inceput de an din istorie sau stirile panicarde din media generalista zugraveau un tablou apocaliptic.
Evident, in astfel de momente apare panica, mai mica sau mai mare, de natura sa schimbe comportamentul investitorilor. Decizii emotionale, pesimism extrem sau lipsa de credibilitate a oricaror argumente pozitive sunt simptome ale unei astfel de perioade. Un singur exemplu elocvent: corelatia aproape perfecta intre cotatia petrolul si evolutia indicilor bursier…in conditii de normalitate o aberatie.
Ulterior piata s-a reechilibrat aparand reveniri semnificative. Sentimentul de piata pare ca se imbunateste pe masura ce indicatorii economici si rezultatele marilor companii americane nu confirma scenariul apocaliptic.
Ce putem intelege din acest spasm al pietei bursiere? Cred ca asistam la un process prin care pietele se reobisnuiesc cu normalitatea. Normalitatea costului banilor. Faptul ca banca centrala americana – FED - a intrat pe drumul cresterii dobanzilor monetare spre un interval adecvat (2-3%) a lasat pietele bursiere fara vitaminele (sau drogul in viziunea unora) cu care s-au obisnuit in ultimii ani.
La fel ca trezirea dupa o betie, revenirea dupa ospatul banilor ieftini este dificila si nu foarte placuta. Volatilitatea exagerbata la care am asistat este un simptom al reinvatarii normalitatii. Speriate ca nu mai au plasa de protectie a FED bursele si-au testat temerile, gasind marote gen pretul petrolului sau cresterea economica din China, pentru a-si justifica criza de anxietate.
Probabil pietele mari de actiuni se vor stabiliza si vor reanaliza fundamentul economiei globale intr-un mod obiectiv. Concluzia ar trebui sa fie mai degraba pozitiva.
Stabilizarea pietelor internationale ar putea aduce avantaje majore pietei interne. Doi vectori principali ar putea influenta pozitiv lichiditatea si evaluarea actiunilor interne. Primul se refera la posibilitatea ca actorii interni sa isi reia preocuparea preponderenta fata de piata interna. Focusarea la problemele internationale au estompat complet oferta actiunilor romanesti. Subevaluarea evidenta a actiunilor romanesti dublata de randamentele excelente ale dividendelor preconizate a fi platite in acest an ar trebui sa atraga capital spre bursa autohtona.
In al doilea rand, investitorii institutionali ar putea, odata scapati de anxietatea specifica burselor actuale, sa reconsidere vadurile favorabile investitiilor bursiere. O zona relativa stabila cum este Romania, cu o crestere economica prognozata de peste 4%, ar putea fi din nou atractiva daca apetitul de risc se normalizeaza.
Chiar daca inceputul lui 2016 nu a fost cel mai bun, cartile nu au fost jucate. Am putea fi de fapt intr-un support al unei viitoare perioade pozitive. Probabil, acest an se va dovedi, la finalul sau, ca o perioada foarte buna de acumulat actiuni ieftine.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
5 februarie 2016
Autor: Alin Brendea