Editoriale

Informatii piata

Ce mai intelegem din bursa?




In ultimul timp piata de capital romaneasca evolueaza mai mult dupa ureche intr-un ritm din care putini inteleg ceva, iar multi actioneaza dupa impulsul de moment dat de introducerea unei suprataxe pentru companiilor miniere in Australia. Intelegeti ceva? Nu prea, dar e un exemplu din multe altele care fac SIF-urile si alte companii romanesti sa creasca si sa scada cu procente semnficative.



Totul a inceput prin 2007-2008 odata cu marea criza financiara cand investitorii locali cautau repere pentru a-si explica evolutia pietei romanesti rupta parca din contextul economic intern, care nu oferea la vremea respectiva motive pentru evolutii catastrofale. Odata inceputa aceasta globalizare a evolutiei pietelor mondiale, investitorii locali au prins foarte repede ideea corelarii bursei de la Bucuresti cu cele din Germania, Anglia si mai ales SUA. Pana aici nimic deosebit in actuala conjunctura si interconectare economica.

Multi sunt de parere ca evolutiile corelate dintre bursa locala si cele din Europa sunt normale si vad justificari in raport cu acestea. Corect, dar pana la un punct. Parca pana la punctul acela in care o scadere in Asia, determina o scadere in Europa, care determina o scadere in SUA si care determina o prabusire la Bucuresti. Aici dispare logica si intervine primitivismul bursei locale. Investitorii autohtoni sunt manati in aceasta vrie de atitudini total exagerate, iar reactiile lor nu au nicio baza fundamentala. Parca se trazactioneaza niste obiecte identificate printr-un simbol de 3-4 litere. Oare ce s-a schimbat de ieri cand indicii au scazut cu 8% pana azi cand cresc cu 6%? Hmm...Cred ca doar stirea aceea coform careia bancile din SUA au infirmat zvonurile ca pot pierde foarte multi bani, acum pierd doar mai putin. Doar asa se „explica” uneori de ce o companie sau alta a scazut atat de mult si apoi a crescut imediat pe bursa noastra.

O mare parte din investitorii locali au dezvoltat o pasiune in a tranzactiona pe termen foarte scurt intr-un mod fidel evolutiei pietelor din Europa si futures-ului american. Atat de fidel incat o miscare nesemnficativa pe aceste piete poate determina cumpararea sau vanzarea unor cantitati importante de actiuni doar pe aceste considerente. Orice indicator mai important publicat pe marile piete financiare ale lumii este asteptat cu deosebit interes de catre majoritatea investitorilor locali pentru a vinde sau a cumpara companii romanesti. Desigur ca acest indicator este”deosebit” de relevant sa zicem pentru compania X care produce echipamente spre exemplu, iar un numar mai redus de locuri de munca nou create in SUA poate afecta valoarea companiei chiar si cu 10%. Cam la acest grad de corelare irelevanta se ajunge in anunite momente. Odata disparuti marii investitori din piata, speculatorii fac jocurile fara sa se mai loveasca de logica fundamentala a unei piete de capital, iar rolul acestei piete devine marginalizat si atins doar tangential.

Sigur ca aceste perioade in care piata evolueaza haotic sunt foarte oportune pentru investitorii rationali si calculati, care studiaza fundamental si actioneaza disciplinat. Astfel de situatii creeaza oportunitatile mari ale investitiilor. O companie care se afla la valori exagerat de reduse din pricina unor stiri negative in SUA va reprezenta o oportunitate pentru cei care reusesc sa-si stapaneasca emotiile trecatoare si sa recunoasca plusvaloarea. Trendul general al pietelor de capital trebuie urmarit cu atentie si actionat in consecinta, deoarece incapatanarea intr-o directie gresita duce doar la inregistrarea de pierderi. Evolutiile irationale de la o zi la alta trebuie insa eliminate din atitudinea investitorului, chiar daca ele sunt prezente pe bursa, deoarece trecand peste acestea se pot obtine profituri importante fara dureri mari de cap.

Lasati speculatorii sa joace! Noi investim!

Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni Prime Transaction


Autor: Gabriel Necula
inchide