Editoriale

Informatii piata

Ce ne spune cresterea aurului despre economie?
Saptamana aceasta pretul aurului a atins un nou record, situandu-se la un nivel de peste 1950$. Anul acesta aurul a inregistrat o crestere de peste 29%, conform Thomson Reuters.
 
Este importanta o reflexie asupra perioadei de la inceputul pandemiei cand pretul aurului era in cadere libera, depreciindu-se cu peste 11% intr-o perioada de 10 zile. Bloomberg si alte publicatii de renume din Statele Unite privesc o astfel de scadere ca fiind una dintre cele mai neobisnuite reactii din istoria pietelor financiare. Cu toate acestea, consider ca frica investitorilor fata de virus, tradusa in perceptia acestora ca niciun activ nu mai are valoare, poate fi o explicatie justificativa a acestei scaderi.

Toate masurile luate pentru a combate efectele negative asupra economiei generate de pandemia COVID-19, au condus la o crestere a cererii pentru siguranta oferita de investitia in metale pretioase. Indiscutabil, exista o frica a investitorilor generata de posibilitatea intrarii in stare de urgenta, care rezulta in stoparea activitatii economice, de stimulentele economice acordate atat in America cat si in Europa, de decizia bancilor centrale de a injecta sume fara precedent in economie si de a pastra rata de referinta a dobanzilor la nivele minime. 

Se poate observa ca un principal motiv al cresterii constante a aurului, activ recunoscut pentru conservarea valorii, este scaderea rapida a ratei reale a dobanzii. Graficul de mai jos ne prezinta evolutia ratei reale a dobanzii in SUA pe 5 ani si evolutia pretului dolarului masurata de Bloomberg Dollar Index. Daca investitia in aur este recunoscuta ca un hedge impotriva inflatiei, investitia in instrumente cu venit fix, intr-o perioada in care dobanda de referinta se situeaza la un nivel de aproape 0%, este incontestabil erodata de inflatie. 
 
 sursa: Bloomberg

Cert este ca aceasta crestere rapida a unui activ considerat safe-haven indica faptul ca economia la nivel international are probleme. Toate masurile luate pentru gestionarea crizei nu au fost suficente, investitorii preferand siguranta oferita de investitia in aur. Cum arata principalele date economice? PIB in America cunoaste o scadere anualizata de 32.9% in trimestrul 2. La nivel European, FMI a prezis o scadere de 6.7% a PIB in anul 2020, una dintre cele mai mari scaderi inregistrate vreodata. Rata somajului este de 11.1% in SUA si 7.8% in Europa.

 

Incotro se indreapta economia? Cand va incepe si cat de rapida va fi revenirea? Ramane de vazut.



Autor: Elena Uleia
inchide