Editoriale

Informatii piata

Ce oportunitati avem si de ce ar trebui sa ne bucuram cand se instaleaza volatilitatea?
Saptamana aceasta a fost dominata de volatilitatea pietelor internationale, cu precadere pe piata americana si imediat dupa si pe pietele asiatice. Bursele europene au fost si ele atinse de valul de scaderi din SUA, insa la un nivel ceva mai mic. Piata locala a reactionat si ea, insa cred ca este remarcabil faptul ca nicio companie din indicele BET nu a inregistrat o scadere mai mare de 2% in sedinta de joi. La nivel global insa, ar trebui sa tinem cont de faptul ca piata americana in urma cu doar doua saptamani atingea noi maxime istorice, iar intre timp nu s-a schimbat nimic fundamental, motiv pentru care putem spune ca deocamdata este vorba de o corectie generatoare de oportunitati.

Mai precis, vorbim de a treia mare scadere nominala (ca numar de puncte) a indicelui Dow Jones din intreaga lui istorie. Celelalte doua mari scaderi istorice ca numar de puncte au fost in ferburarie anul acesta: pe 8 februarie Dow Joes a inchis cu un minus de 1.032 de puncte, iar pe 5 februarie scaderea a fost de 1.175 de puncte, cea mai mare din istorie. Nici atunci nu se schimbase nimic fundamental, iar in momentul de fata este mai mult decat evident faptul ca volatilitatea din februarie a determinat crearea unor oportunitati. 

Haideti sa ne amintim ce s-a intamplat in februarie pe Bursa de la Bucuresti. Indicele BET avea la finalul lunii ianuarie o crestere de 7,95% fata de inceputul anului. In primele patru sedinte din februarie, aproape toata cresterea a fost stearsa daca ne uitam la minimul atins in sedinta din 6 februarie. Volatilitatea pietelor internationale a fost mai puternic resimtita atunci pe piata locala. Insa, pana la finalul lunii februarie, toata scaderea a fost recuperata. Asadar, corectia din februarie de pe pietele internationale a fost de fapt o buna oportunitate de cumparare. Sigur ca este o iluzie sa ne gandim ca am fi putut cumpara la minime in astfel de momente si nici nu cred ca asta ar trebui sa ne propunem. Vreau insa sa spun ca in aceste momente ar trebui privita piata de capital asa cum sunt privite magazinele de haine in luna ianuarie. Daca mall-urile sunt pline in perioadele de reducere, de ce nu ar fi un interes similar si pentru actiuni atunci cand apare o reducere a preturilor? Daca situatia fundamentala nu s-a schimbat si nu identificam un motiv care sa determine o schimbare de paradigma, atunci astfel de momente sunt o oportunitate care merita o atentie deosebita. Din acest motiv este bine sa existe o suma care sa asigure posibilitatea de a beneficia de oportunitatile oferite de piata. Si atentie, la bursa reducerile nu apar in ianuarie. Ele pot sa apara oricand, motiv pentru care este bine sa fim pregatiti tot timpul.

Bursa este mecanismul de transfer al banilor de la nerabdatori la rabdatori spunea Buffet. Cred ca nu este nimeni care trebuie convins ca are dreptate. Cu toate acestea, in momentele de stres, reactiile sunt implusive, iar deciziile sunt de cele mai multe ori dictate de emotii si nu de ratiune, fundamentele fiind in general uitate. Ca atare, atunci cand emotia si nerabdare dicteaza evolutia preturilor, ne putem bucura de adevarate oportunitati, volatilitatea fiind borna care anunta ca si pe piata de capital putem gasi reduceri importante. 


Autor: Simion Tihon
inchide