Editoriale

Informatii piata

Ce rezultate au raportat companiile listate si cum vor fi influentate cotatiile de scaderea PIB?


Incheiem saptamana de lucru, o saptamana plina de semnale contradictorii dinspre economie. Pe de o parte, companiile listate la Bursa au raportat rezultate preponderent pozitive, iar de de alta parte, evolutia PIB in trimestrul 2 a luat prin surprindere chiar si asteptarile pesimiste. De unde aceasta contradictie si cum a aparut decalajul intre asteptarea de crestere a PIB si datele oficiale anuntate azi de Institutul National de Statistica?

Efectul cresterii fiscalitatii, in special taxa pe constructiile speciale si acciza de 7 centi: mai toate companiile din sectorul energetic, au aminint in justificarea rezultatelor la trimestrul 2 de taxa pe constructiile speciale. Daca Nuclearelectrica avea dupa primul trimestru un profit de peste 100 milioane de lei, taxa pe constructiile speciale a determinat diminuarea acestuia dupa cel de-al doilea trimestru pana la 60 de milioane. In cazul Petrom, profitul si afacerile companiei au scazut, influentate nu doar de “taxa pe stalp”, ci si de acciza de 7 centi/litru de carburant.

Unde apare contradictia? Exista si companii, ce fac parte tot din primul esalon al sustinatorilor economiei, si care au reusit sa produca optimism: Romgaz – profit in crestere cu 40%, iar la Transgaz si Transelectrica profitul s-a dublat. De unde aceasta diferenta? Si aceste companii au fost afectate de noile taxe, insa, au beneficiat din majorarile unor tarife reglementate.

O alta contradictie interesanta a putut fi remaracata luna aceasta, cand scaderea indicelui german DAX cu peste 10 procente, nu a avut repercursiuni si asupra pietei romanesti de actiuni. Daca in general piata romaneasca de actiuni prelua rapid sentimentul existent la nivelul pietelor internationale, de aceasta data, actiunile listate la BVB au reusit sa se imunizeze.

Cum va evolua Bursa, in acest nou context? Reintrarea in recesiune dupa scaderea PIB-ului in T2 si revizuirea celui pe primul trimestru nu a avut un efect vizibil in sedinta de azi (joi – 14 august 2014). Actiunile companiilor listate au reactionat doar la rezultatele financiare. Plecand de la aceste date, revizuite si, din pacate, revizuibile, intr-un exercitiu de optimism, putem spune ca pentru trimestrele urmatoare, avem o baza de raportare slaba trimestriala (pentru trimestrul 3 in comparatie cu trimestrul 2, in conditiile in care anul trecut, trimestrele 3 si 4 au venit cu date statistice bune), iar in cazul corectarii dezechilibrelor, am putea avea date semnificativ mai bune, macar prin comparatie. Probabil e vorba de clasicele dezechilibre electorale romanesti pe care piata le-a luat in calcul, iar calificativul investment grade ar putea avea o putere mai mare decat datele statistice trimestriale.

In concluzie, in ceea ce priveste piata de actiuni, imi pastrez optimismul pentru ultimele patru luni si jumatate din 2014. Cat timp politica de remunerare a capitalului prin dobanzi isi va pastra evolutia (randamente din ce in ce mai mici la depozitele bancare), atat la nivelul Romaniei, cat si la nivel global, companiile ce au un profil fundamental solid vor continua sa atraga investitori.

Simion Tihon
Broker
14 august 2014


Autor: Simion Tihon
inchide