In aceasta saptamana s-au implinit 4 ani de cand criza economica pe care o traversam a devenit evidenta. Pe 14 martie 2008 unul dintre colosii financiari de pe Wall Street - Bear Stearns- anunta ca a intrat in criza de lichiditate, anunt urmat, in scurt timp, de disparitia acestuia din lumea financiara. A fost momentul in care criza financiara a devenit iminenta iar sperantele ca ea sa fie una de mica amploare s-au dovedit, in final, nerealiste.
Bursele anticipau deja inrautatirea situatiei economice la momentul acestui eveniment, maximele bursiere fiind atinse cu cateva luni inainte. In toti acesti anim bursa a devenit un concept mediatic din ce in ce mai popular pe masura ce si-a consolidat rolul de “seismograf” al evolutiilor economice. Cate stiri cu “dezastru pe bursa”, “sange pe bursa”, pierderi de “miliarde de dolari pe bursa” au impanzit mentalul colectiv al unei societati angoasate in mod agresiv de problemele economice actuale?
Mai mult decat oricand, in ultimii ani, bursele sunt privite cu speranta de a anunta vremuri mai bune. Este interesant si util, in aceeasi masura, sa analizam la acest moment mesajul pe care acestea il transmit. Ca atare, m-am focusat pe evolutia din ultimii 5 ani a unor piete reprezentative economic. Vorbim despre cea mai mare economie – cea americana, despre prima si a treia economie a zonei euro – cea germana si italiana si evident despre economia romaneasca. Graficele de mai jos indica modul in care aceste economii au fost evaluate in ultimii 5 ani prin prisma preturilor platite de catre investitori pentru actiunile companiilor listate.
In primul rand trebuie sa observam ca toate bursele au trecut prin scaderi dramatice in prima parte a intervalului analizat, urmate de reveniri extreme de diferentiate. Mai jos putem observa modul in care piata americana si cea germana au recuperat mare parte din pierdere. Practic o ascensiune a pietei americane cu 10% si cu 15% in cazul celei germane ar aduce aceste piete la noi maxime istorice! Este o revenire care arata ca pesimismul incepe sa paleasca in marile economii. Investitorii incep din nou sa caute active riscante pe masura ce frica dispare, lasand loc unei asumari in crestere de riscuri.
Trebuie sa facem o remarca suplimentara pentru piata germana, care a reusit in ciuda problemelor nesfarsite din zona euro, sa recupereze mare parte din pierderea ultimilor ani. In acelasi timp piata americana traverseaza cel mai pronuntat trend de revenire – dovada indubitabila a fortei economice americane si a suprematiei acestei economii la nivel global.
Mai jos observam graficele a doua piete, unde revenirea economica este mult mai putin evidenta. Sunt piete ce reprezinta zone economice pe care criza le-a surpins mult mai putin pregatite pentru a traversa perioade negative. Evident vorbim despre economia romaneasca si cea italiana. Putem observa cu usurinta ca revenirea este mult mai firava, mai indecisa pe masura ce investitorii asteapta semnale clare ca aceste economii pot din nou crea plusvaloare economica.
In cazul ambelor piete, apare o decuplare la nivelul anului 2010 fata de evolutia pietelor de top. 2010 a fost momentul in care slabiciunea zonei euro a fost subliniata pe deplin odata cu debutul problemelor din Grecia. A fost momentul in care “apele s-au impartit” economiile europene fiind impartite in economii tari si economii slabe. Subperformarea din 2010 a acestor piete s-a bazat pe asteptarile puternic negative ale investitorilor, asteptari care au revenit agresiv in anul 2011, an al unei noi perioade de scaderi accentuate.
Anul 2012 a readus optimismul, odata cu rezolvarea (definitiva speram in acest moment) a problemelor de incredere in zona euro. O remarca pentru acest an trebuie sa o facem in cazul pietei romanesti care s-a realiniat trendului de crestere puternica a pietelor dezvolate. Este dovada clara a faptului ca masurile luate in 2010 au fost pozitive, fiind apreciate in prezent de catre investitori. La polul opus Italia, una dintre fortele economice ale Uniunii Europene, dar una dintre tarile care au amanat masuri economice de ajustare, se zbate inca intr-o zona de minime, semn al unei perceptii negative pronuntate privind evolutia pe termen scurt si mediu a economiei italiene.
In acest moment cred ca privind global, putem spera ca perioada mai grea sa fi trecut. Economiile puternice traverseaza o revenire economica tot mai convingatoare. Economiile slabe, sub presiunea crizei economice, au demarat mai devreme sau mai tarziu, programe de ajustare masiva care incep treptat sa ofere rezultate (si Romania poate fi data ca si exemplu in aceasta directie). Astfel am putea credita evolutiile economice cu un minim de optimism atat de necesar pentru revenirea la normalitate.
Cele patru grafice de mai sus ne spun povestea unei crize economice din care speram sa iesim cat mai curand. Desi se refera la aceasi perioada sunt totusi povesti diferite care indica moduri diferite de a traversa o perioada de criza. Vedem astfel ca cei care sunt pregatiti sau cei care iau primii masuri de corectare a ceea ce este gresit, se numara printre castigatorii unei astfel de perioade.
Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
17 martie 2012
Autor: Alin Brendea