Editoriale

Informatii piata

Cea mai buna perioada pentru investitii bursiere?


Pe piata bursiera romaneasca seceta s-a instaurat de cateva luni. Atat la nivelul lichiditatii, al volatilitatii cat mai ales la nivelul increderii. O lipsa de reactie omniprezenta caracterizeaza investitorii romani, in conditiile in care nici evolutiile pozitive ale pietelor internationale, nici randamentele monetare real negative nu au determinat vreo reactie din partea acestora.


Traim o perioada de adanc pesimism partial datorat unor realitati economice si politice negative, partial datorat unui psihic national ajuns la cote minimale. Frica de a pierde, nevoia de securitate financiara, imposibilitatea de a vedea oportunitati pe termen scurt au creat o plasa care tine captivi masa celor care in urma cu sase luni, de exemplu, gaseau inca bursa ca un loc al oportunitatilor investitionale.

In ciuda acestui preambul negativist cred ca traversam unda dintre cele mai bune perioade pentru investitori in a-si crea sau mari expunerile bursiere. Ma refer la investitori, nu la speculatori. Dar care ar fi argumentele unei astfel de asertiuni optimiste?

Ca si investitor pe bursa orizontul de timp tintit ar trebui cu siguranta sa depaseasca limita unui an de zile si sa se indrepte spre o perioada de 3-5 ani. Pe de alta parte cheia unei investitii reusite tine de gestionarea binomului risc/rentabilitate. Ca urmare:

1. Deprimarea pietei romanesti in contrast cu evolutiile internationale a scazut semnificativ riscul unor corectii semnificative.

2. Evolutia economiei nationale in termeni PIB a produs o usoara surpriza pozitiva la nivelul trimestrului trei in timp ce rezultatele companiilor listate sunt cu circa o treime mai bune in termeni de cifra de afaceri si profit fata de anul trecut.

3. Evolutiile economice globale infirma treptat tot mai convingator scenariul celei de-a doua crize financiare.

4. Oportunitatile investitionale in Romania sunt si predictibil vor ramane o perioada indelungata limitate cu o piata monetara ce ofera randamente sub limita inflatiei si cu o piata imobiliara care nu se grabeste sa se dezghete in lipsa asumarii unor pierderi mari insa pana la urma inevitabile.

5. Ajustarile economice din 2010 chiar daca deseori brutale, prost comunicate si efectuate in graba vor produce si efecte pozitive incepand cu 2011

6. Sunt sanse foarte mari ca perceptia extrem de pesimista din momentul actual pe care romani au fata de economie si investitii in general sa sa afle aproape de punctul sau de maxim.

7. Din 2011 odata cu listarea Fondului Proprietatea bursa romaneasca va primi un suflu nou ce va impregna un interes mai mare fata de investitia pe bursa.

Sunt 7 argumente pe care fiecare investitor ar trebui sa le ia in considerare. Insa mai presus de orice trebuie sa ne gandim la fortele care misca orice piata, la frica de pierderi si la lacomia unor potentiale castiguri tentante. Sentimentul de frica a fost si este pregnant pe piata romaneasca insa el va incepe in curand sa se erodeze. Macar si prin prisma perioadei indelungate in care el a dominat orice decizie de investie, daca nu in urma unor stiri pozitive despre economia romaneasca.

Odata echilibrata aceasta balanta psihologica piata bursiera va atrage inevitabil capitaluri in crestere. Iar pe o piata fara adancime acest lucru se transmite foarte usor in preturile de tranzactionare. Pentru orice investitor este de preferat ca in acel moment sa aiba deja o expunere semnificativa pe piata.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
19 noiembrie 2010


Autor: Alin Brendea
inchide