Editoriale

Informatii piata

Cei trei D ai bursei locale

Am pasit cu incredere in 2024. Incredere intr-o piata pozitiva care ar putea genera din nou randamente real pozitive investitorilor, contrazicand dansul bursier al ultimilor ani: un pas inainte unul inapoi (evident ma refer la alternanta perfecta a evolutiei indicilor bursieri din ultimii ani...). Dupa prima zecime din noul an bursier unele lucruri incep sa devina mai clare.


Dupa cum ma asteptam, trendul de crestere multianual, pe care piata se inscrie de mai multi ani, nu s-a oprit in 2023. Am inceput anul cu noi maxime ale indicilor, insa si o volatilitate in crestere. Chiar noul fanion al BVB, Hidroelectrica, ne-a aratat ca si activele bursiere care par extrem de stabile pot adopta oricand volatilitate pe o piata deschisa si cu adancime asa cum este bursa. In acest moment piata pare ceva mai complicata pe termen scurt, mai greu predictibila si as putea spune ca se simte, la nivel investitional, un sentiment de prudenta, de posibila reorientare a strategiilor de investitii. Ce va avea cu adevarat impact asupra trendului pietei in perioada urmatoare? O intrebare la care incercam cu totii sa gasim raspunsul..


Investitia pe bursa este o investitie de anduranta - iata o sintagma pe care o tot repetam. Bursa nu rezolva nevoi financiare pe termen scurt (nu ca nu ar fi momente cu cresteri spectaculoase pe durata unor saptamani inspirate). Este o piata care premiaza prezenta si capacitatea de a lua decizii bune. Din acest punct de vedere, 2024 nu va mai produce acelasi entuziasm ca 2023 in randul investitorilor, insa pentru cei care inteleg corect piata bursiera va fi, probabil, un alt an bun. Deoarece – iata - bursa are bunul obicei de a stabili constant noi maxime, chiar si dupa scaderi de amploare si perioade cu evolutii negative in economie, iar secretul investitiilor reusite tine mai mult de a nu lua decizii gresite, decat de a gasi "perlele” ascunse de pe bursa.


Din acest punct de vedere, pentru a face si din 2024 un an bursier bun va trebui sa ne uitam spre trei directii, pe care le intuiesc ca centre gravitationale in noul an: Dividende, Dobanzi si Diversificare. 3D importanti pentru orice investitor prezent pe bursa romaneasca.


Piata locala este invariabil legata, in ultimii ani, de distributia de dividende consistente in special de catre emitentii din BET. Este un fapt istoric si un factor ce a modelat semnificativ evolutia pozitiva a BVB in ultimii ani. Combinatia societatilor cu capitalizare bursiera mare, rezultate financiare bune si distributii semnificative de dividend este bine venita mai ales pentru noi investitori, cei care sunt atrasi suficient de puternic de acest mixt pentru a si actiona pe piata (deseori exista un dans al intentiilor, care ramane la acest nivel, pentru numerosi detinatori de capital, in lipsa unui impuls suficient de puternic). Ca atare, fiecare sezon de dividende atrage capital si investitori noi. El este in corelatie cu un alt D – dobanda. Cat timp exista companii cu capitalizare mare (care ofera si lichiditate necesara noilor capitaluri) care distribuie dividende cu randament mai mare decat al unui depozit bancar sau mai nou al unui titlu de stat Fidelis, sezonul dividendelor va produce un influx de capital din partea investitorilor comuni (de retail) ce va lasa "urme” si asupra cotatiilor bursiere.

 

Ce inseamna sezon de dividende? El incepe odata cu primele predictii privind distributiile, realizate la finalul anului precedent, fiind urmat de perioada actuala a rezultatelor preliminare in care primim, in numeroase cazuri, si propunerile administratorilor catre actionari privind dividendul potrivit a fi distribuit in conformitate cu politica de dividend, dar si cu planul de afaceri al companiei. Sezonul se termina cu votul efectiv din AGA, unde actionarii sunt atotputernici, si cu plata acestor dividende spre jumatatea anului. Ca atare, prima jumatate a fiecarui an bursier primeste impulsuri din zona distributiilor de dividende si cu siguranta 2024 nu va face exceptie.

 

O remarca suplimentara fata de cresterea unor companii atunci cand distribuie dividende. Daca analizam pe baza exclusiva a unor considerente economice si bursiere nu gasim prea multe explicatii pentru cresterea valorii de piata a unei companii care in loc sa pastreze banii si sa faca un profit in crestere, alege sa ii returneze investitorilor. Insa pentru investitorii de retail distributia de dividende prezinta doua mari avantaje incontestabile, care explica si atractivitatea lor. Primul se refera la scaderea semnificativa a sanselor de a alege strategii de investitii negative pe bursa (dupa cum spuneam e mai important sa nu gresesti, decat sa faci lucruri extraordinare pentru a beneficia de prezenta pe piata), actiunile purtatoare de dividende apartinand companiilor profitabile si cu volatilitate scazuta. Al doilea tinteste echilibrarea raportului actionar majoritar – investitori de retail. Exista un risc de abuz de pozitie in aceasta relatie care este mult mai mic in cazul emitentilor cu politica de dividend consistenta (mai exact micul investitor gaseste in aceste societati varianta de investitie unde are o garantie superioara ca participa cu drepturi egale la distribuirea profitului firmei).


Al doilea D important al acestui an il reprezinta dobanzile. Mai exact jocul dintre inflatie si costul capitalului (pe care bancile centrale il controleaza prin dobanda de referinta). Este tema centrala a marilor piete bursiere in aceste momente si se va pastra pana cand inflatia si dobanzile se vor normaliza (2% inflatie si o dobanda de 3% este un standard acceptat). Scenariul principal al pietelor, cel care a fost motorul pentru noile maxime istorice, este ca inflatia scade, si permite si dobanzii sa scada, suficient de repede pentru ca economia sa nu fie "ranita” semnificativ de un cost ridicat al banilor. Stam pe un fir subtire in incercarea de a scadea inflatia si de a mentine economia pe un trend crescator (sau macar fara un recul semnificativ). Orice schimbare in acest scenariu ar putea avea efecte negative semnificative pe piete. Ramane sa ne incredem in bancile centrale ca au experienta si pozitia necesara de a pilota corect acest proces intr-un mediu economic dificil.


Al treilea D se refera la diversificare. Este si aceasta o tema cvasiprezenta in discursul bursier, insa in acest an ar trebui sa o pretuim mai mult. Si nu ma refer doar la simpla diversificare a produselor financiare detinute ci, poate mai important, la diversificarea strategiilor de investitii. Este cel mai bun remediu impotriva deciziilor neinspirate, panicarde sau luate sub presiunea psihologica a trendurilor bursiere. Intr-un an cu cresteri puternice, cum a fost anul trecut, diversificarea a functionat ca o asigurare – ai platit ceva si nu ai primit nimic la final (ceea ce ar trebui de fapt sa iti doresti). In acest an lucrurile vor sta altfel pentru ca trendurile puternice de crestere probabil vor lipsi, iar momentele de corectii vor fi mai dese. Evident aici ar fi de ajutor si un al patrulea D, care vine de la derivate, mingea fiind acum in curtea BVB privind operationalizarea unei piete a derivatelor. Cu siguranta ar fi un moment oportun.


Chiar daca anul curent va fi mai volatil si ca atare mai dificil de prognozat, cu siguranta vom putea sa ne luam partea buna din el cu o atentie sporita la cativa factori, cum sunt cei prezentati mai sus. 

 

Succes la investitii!


Autor: Alin Brendea
inchide