Editoriale

Informatii piata

Contextul investitional prezent

Problemele geopolitice au adus deprimare a sentimentului de piata in ultimele doua luni. Faptul ca suntem la sub 200 km distanta de conflictul vecinilor din Ucraina, a pus o amprenta asurpa comportamentului investitional, de unde vine si decorelarea de pietele internationale. Desi ne aflam sub egida NATO, piata locala s-a lovit in ulltima perioada de aversiunea investitorilor pentru risc.

Saptamana trecuta am avut insa un prim sentiment optist. Incepand de miercuri, s-a sesizat un interes pentru actiunile romanesti, indeosebi pentru cele din domeniul energetic. In acelasi timp, moneda nationala s-a apreciat, iar vineri am avut cel mai puternic leu din ultimele opt luni. Si tot saptamana trecuta, vineri, am avut cea mai lichida sedinta bursiera din acest an ca urmare a tranzactiilor cu obligatiuni in valoare de jumatate de miliard de lei.

Desi de ceva vreme exista premisele intrarii pe un trend ascendent (crestere economica, rezultatele financiare ale companiilor sunt in cretere, semne de dezmortire a creditari, agentia Moody’s a imunatatit perspectiva de rating a Romaniei de la negativ la stabil, semnale ca Romania ar putea trece la Investment Grade, context internatinal favorabil, etc.), deocamdata piata parca mai mult sta pe loc, de la inceputul anului si pana acum, doar BET si BET-NG fiind pe plus. O explicatie optimista ar fi ca exista un delay pana cand vom simti acesta schimbare de paradigma, evenimentele recente din Ucraina fiind unul din factorii ce determina intarzierea cresterii.

Cu astfel de premise, nu cred ca ne hazardam daca spunem ca este loc de mai bine. Iar pentru a beneficia de mai bine, ar trebui actionat in sensul editorialelor din 25 aprilie si 2 mai. Indiferent de clasa acestora, Romania are active ieftine si in acelasi timp de calitate si care mai devreme sau mai tarziu vor aduce plus-valoare detinatorilor lor.

In alta ordine de idei, aceasta vara este de astepta sa debuteze cu o oferta publica: Electrica. Exista o intentie la nivel declarativ de a face modificari de structura pentru aceasta oferta in comparatie cu ultimele oferte (Nuclearelectrica, Romgaz), schimbari ce vin in sprijinul investitorilor de retail printr-un pachet minim garantat. Astfel, s-ar putea evita situatia de la Romgaz in care s-au montat sume importante de bani de catre investitorii mici, in cele din urma acestia primind doar 7,5% din actiunile subscrise.

Pe langa oferta Electrica, societatile deja listate si care se incadreaza in descrierea de mai sus (ieftine si de calitate), pot deveni atractive in preajma ofertei publice (conform scenariului de la Nuclearelectrica si Romgaz ). Trecerea in data ex-dividend nu inseamna neaparat si o scadere a interesului pentru aceste companii. Mai mult, depasirea acestor date poate reprezenta un acces mai facil pentru cei ce doresc sa isi majoreze detinerile si la cum au aratat ultimele saptamani, pentru companiile din sectorul energetic (Transelectrica, OMV Petrom, Transgaz, Romgaz etc.) pare sa existe un interes in acest sens.

Tot pentru aceasta vara, actiunile SIF-urilor pot iesi din conul de umbra generat de schimbarea politicii de dividend. Cu discounturi de peste 50% si in ciuda evolutiilor ascendente ale activelor nete, titlurile SIF nu au confirmat asteptarile pentru acest. Nu deocamdata.

Acest cadru general pozitiv, nu poate fi neglijat la infinit. Foarte probabil ca ne aflam intr-un moment de schimbare a ciclului economic, moment in care lasam in urma revenirea ecomica pentru un inceput de accelerare ecomica. In concluzie, prezenta pe piata bursiera ar putea aduce randamente importante detinatorilor de capital.

Simion Tihon
Broker
9 mai 2014


Autor: Simion Tihon
inchide