Editoriale

Informatii piata

Contul discretionar – instrument de investitii


Suntem intr-un moment oarecum fragil, in care asteptarile privind evolutiile economice viitoare trec prin momente de incertitudine, atitudine bine conturata de barometrul starii de sanatate a economiilor si anume Bursa, respectiv pietele de capital. Deciziile luate in privinta tarilor ce se confrunta cu dificultati financiare duc la reactii imediate, motiv pentru care tendinta incerta este tot mai aproape de momentul in care va fi inlucuita cu o atitudine clara. Trendul ce urmeaza a se forma va reprezenta o concluzie a increderii investitorilor in programele economice stabilite in prezent si cu efecte pe termen mediu si lung.

In conditiile in care miscarile pietei sunt generate de foarte multi factori si stiut fiind faptul ca investitia la bursa comporta un grad de risc, modul in care investitorii aleg sa investeasca devine un subiect ce trebuie tratat cu mare atentie. Luand in considerare variabilele timp si posibilitate de implicare in administrarea investitiei, un investitor se afla in fata deciziei de a alege intre un cont in care implicarea acestuia masoara succesul investitiei si unul in care administrarea este lasata in grija brokerului. Argumente sunt pentru fiecare dintre alegeri iar in functie de asteptarile si obiectivele avute in vedere, de timpul acordat pentru acumularea de cunostinte cat si o informare amanuntita asupra emitentilor, decizia cea mai buna difera si are o aplicabilitate personalizata.

Posibilitatea permanenta de modificare a produsului bursier ales, reprezinta unul dintre avantajele oferite de brokeri insa acesta trebuie tratat cu interes pentru ca daca situatia o impune, nu trebuie amanata decizia de schimbare ori chiar de diversificare a produselor pentru care se poate opta. Prin diversificare ar trebui sa se inteleaga posibilitatea de a investi atat printr-un cont independent cat si prin unul administrat discretionar.

Ce argumente stau insa la baza alegerii modalitatii prin care investitorii isi construiesc un portofoliu iar mai apoi il administreaza? Cand pot aprecia daca au facut sau nu o alegere buna sau daca ar trebui sa faca o schimbare? Cred ca la prima intrebare un raspuns cinstit ar fi dat de nivelul dorint de a avea control absolut, insa daca acestei dorinte nu i se alatura o atitudine activa, iar portofoliul inregistreaza evolutii sub asteptari si care ar fi putut fi imbunatatite printr-un management specializat, atunci putem vorbi despre momentul la care se impune o modificare.

Timpul este limitat spre deosebire de nevoia de castig iar in aceasta situatie exista optiunea investiei printr-un cont cu administrare discretionara. Managementul personalizat este facut pe baza profilului de risc si a situatiilor specifice fiecarui client iar din acest motiv acest tip de administrare in mod normal aduce plus valoare portofoliului. Incredintarea libertatii totale se poate face numai dupa conturarea unei relatii transparente intre broker si investitor, insa acest transfer de incredere se face in timp. Un atu al acestui tip de cont il reprezinta posibiliatatea unor reactii rapide si alegerea unor oportunitati viabile, potrivite si personalizate.

Costurile asociate sunt si ele un motiv de cumpana, insa daca ne gandim la administrarea discretionara si la existenta unui comision de succes, intrucat evolutia pozitiva a valorii portofoliului reprezinta atat obiectivul investitorului cat si al brokerului, cu atat mai mult ar trebui tratat cu interes acest tip de cont.

Pe piata de capital trebuie sa investim in conformitate cu capacitatea de reactie la cele mai noi schimbari ale cadrului economic ce ar putea avea efecte la nivelul companiilor listate la bursa si totodata in functie de rapiditatea cu care ne putem adapta la conditiile in permanenta schimbare. O atitudine activa este necesara gasirii acelor conjuncturi care ar aduce performanta investitiilor iar pentru a valorifica oportunitatile viitoare trebuie sa fim conectati la piata, intr-un mod sau altul, cat mai devreme, pentru identificarea si alegerea acelora care pot aduce plus-valoare. Indiferent de tipul de cont ales ar trebui ca bursa sa fie privita ca o permanenta alternativa pentru investitii.

Simion Tihon
Broker
24 iunie 2011


Autor: Simion Tihon
inchide