Editoriale

Informatii piata

Cresteri, scaderi

Cresteri, scaderi, lacomie,teama…caracteristici ale pietei bursiere. Ele se combina in diverse proportii determinand sentimentul investitorilor fata de bursa, determinand pesimism sau optimism uneori in mod realist, alteori pur fantezist…Uneori, cand un trend de crestere sau de scadere continua o perioada lunga de timp uitam ca bursa este un sistem instabil, a carui dezechilibrare se produce “peste noapte” si care intotdeauna se dovedeste surprinzator.

La nivel de prognoze, anul curent a debutat foarte bine. Asteptarile erau, de o maniera aproape unitara, de crestere. Previziunile se deosebeau intre ele dupa cat si cum prevedeau cresterile pietei bursiere. In realitatea dupa prima luna toate bursele consemnau scaderi. Din nou incertitudine, temeri, emotii negative…parca de ceva timp uitate. Pe toate pietele bursiere, fie mai dezvoltate fie mai emergente, investitorii au inceput sa reintre in matricea deprecierii cotatiilor cu tot ceea ce inseamna ea: previziuni apocaliptice, o groaza de experti vocali, multi de “daca” si mai multi de “probabil”.

Trecand peste explicatiile, mai mult sau mai putin convingatoare, ale acestor scaderi (sau corectii dupa cat de optimist te declari) trebuie sa remarcam modul in care piata financiara romaneasca a parcurs aceasta perioada. Desi una dintre cauzele importante ale recentelor evolutii o reprezinta aversiunea fata de monedele emergente si dorinta de refugiu in monede sigure, in special in dolarul USA, leul romanesc s-a apreciat in aceasta perioada. Bursa a scazut in trendul general, insa, surprinzator, scaderea a fost una minora comparativ cu alte burse, luand in calcul chiar si cele dezvoltate (BET-XT inregistreaza o scadere de 1% fata de piata japoneza care a scazut cu 12% de exemplu).

Ce trebuie sa intelegem din aceasta evolutie? De unde rezistenta in fata scaderii? In primul rand in astfel de momente (de incertitudine ridicata) pietele vulnerabile sunt cele mai putin solide din punct de vedere macroeconomic. Pe de alta parte in astfel de momente este testat intr-un mod fiabil sentimentul investitorilor fata de fiecare piata de capital. O astfel de perioada este in definitiv un test fata de o sumedenie de ipoteze negative, de scenarii care incearca sa argumenteze logica si iminenta unor prabusiri (ale monedelor locale, ale indicilor bursieri autohtoni). Acolo unde aceste teorii au o bruma de creditibilitate, efectele asupra pietei sunt vizibile intr-un mod evident.

Putem spune ca Romania a castigat in ultima perioada un profil de economie stabila, caracterizata de riscuri scazute de derapaj economic. Evolutia leului confirma acest lucru. De asemnea Romania incepe sa fie asociata cu o zona de oportunitate. Ofertele de vanzare ale statului, obiectivul asumat si la care pare ca se lucreaza serios, de a transforma bursa locala in piata emergenta precum si colaborarea Guvern/ASF/BNR in domeniul pietei de capital care pare de aceasta data sa depaseasca nivelul declaratiilor par sa fi convins marii investitori sa vada cu ochi mai buni bursa romaneasca. Evolutia bursei confirma acest lucru.

Ca atare, desi am traversat o perioada de scadere, putem considera ca avem semne pozitive pentru orizontul de timp mediu si lung. Piata financiara romaneasca pare mai stabila si rezilienta la scaderi. Este o stire imbucuratoare care ar trebui sa ne faca sa ne uitam cu si mai mare atentie la oportunitatile pietei romanesti.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
7 februarie 2014


Autor: Alin Brendea
inchide