Aceasta saptamana am inceput-o intr-un ton extrem de pesimist. Negocierile dintre Grecia si creditorii sai esuasera in weekend-ul ce tocmai se terminase. Negocierile s-au terminat intr-un mod abrupt ce nu mai dadea sanse de reusita pentru alte tatonari. Premierul grec a scos la inaintare ideea referendumului popular, iar simpla negociere la nivel inalt nu mai isi avea rostul, poporul devenind instanta suprema…o adevarata tragedie greaca cu accente de filozofie economica si politica.
Pietele financiare pareau extrem de tensionate, amintirea evolutiilor din 2011 si 2012, cand doar punerea in discutie a iesirii Greciei din zona euro a determinat scaderi accentuate, fiind inca prezenta. Probabil scaderi de 2-3% la nivelul intregii saptamani, ar fi parut moderate daca faceam un sondaj in randul investitorilor bursieri la inceputul saptamanii. Si totusi incheiem o saptamana in care bursa n-a scazut, chiar a crescut un pic. De ce o astfel de evolutie? De ce de aceasta data pietele nu au mai repetat miscarile violente din trecut?
In primul rand cred ca am obosit cu totii citind, analizand si discutand stiri cu si despre Grecia. Drobul de sare numit Grecia pare sa fie vesnic, iar efectele lui sa fie doar ipotetice. Lipsa de seriozitate a negocierilor lasa loc pentru orice scenariu ulterior. Derizoriu este cuvantul care descrie starea de fapt, iar acest lucru probabil ca a determinat in buna masura inactiunea investitorilor. E foarte greu sa iei decizii cand toate reperele se volatilizeaza rapid, cand ce e cert azi maine se schimba.
Pietele au fost incurajate si de sentimentul proeuropean care se pare ca prinde din nou forta in Grecia. Societatea elena pare impartita, insa evident ideea iesirii Greciei din constructia europeana pare sa fie minoritara. Ca atare, intr-un fel sau altul, finalul pare sa fie cel al mentinerii Greciei proeuropene. Sigur ca acest sentiment a fost intarit de instaurarea controlului capitalului, fapt ce, brusc, a amintit grecilor – atat de inclinati spre filozofie – ca viata se traieste in planul concret.
Nu in ultimul rand trebuie sa remarcam slaba inclinatie speculativa a pietelor financiare. Daca alte motive de acest gen erau, in trecut, puternic speculate de marii jucatori internationali, daca analistii si presa economica se intreceau in declaratii spumoase, acum asistam la un mediu financiar mult mai rezervat. Sa isi fi schimbat naravul speculatorii? Nu prea cred, probabil ca asistam la evenimente prea serioase pentru a permite punerea de benzina pe foc…
Indiferent de finalul tragediei grecesti trebuie sa ramanem dupa aceasta saptamana cu o lectie importanta privind evolutia pietelor financiare. Bursa evolueaza la contexte asemanatoare in mod diferit. Ceea ce difera este povestea creata de acest context sau mai spus cine este povestitorul. Cand planul economic este justapus planului politic, evolutiile economice tind sa fie mai rezervate. Evolutia “cuminte” a pietelor financiare indica fara tagada ca Grecia este mai mult o problema politica decat una economica.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
3 iulie 2015
Autor: Alin Brendea