Incheiem saptamana aceasta cu cresteri semnificative ale indicilor bursieri. Piata a evoluat ca un adevarat roller coaster in acest inceput de an. Declaratii peste declaratii, schimbari de atitudine, uite bugetul nu e bugetul, taxa pe active pe an sau pe trimestru si mai apoi poate chiar deloc, "redefinirea sau chiar eliminarea ROBOR”, transpunerea OUG 114 de catre ANRE cu diferente majore de la propunere pana la ordine, toate acestea au fost ingredintele care au facut din piata de capital un adevarat cocktail molotov.
Acest roller coaster, desi a creat oportunitati de castig, lasa un gust amar investitorilor. Asa este, teoretic s-ar fi putut cumpara actiuni bancare saptamana trecuta, iar acum profitul ar fi fost de circa 20%. In practica, lucrurile au stat putin altfel: contextul de saptamana trecuta era altul, unul mai sumbru si in care calculele aratau o alta evaluare a titlurilor bancare. Apoi, schimbarea de atitudine fata de taxa pe activele bancare a determinat cresterea pretului, insa in continuare suntem foarte departe de nivelul de dinainte de OUG 114. In plus, investitorii au devenit mult mai prudenti: sectorul bancar a mai incercat in primele zile din ianuarie o revenire, iar cei care au indraznit sa spere atunci la o revenire completa a pretului, inca inregistreaza pierderi.
Dat fiind toate aceste miscari, un investitor cu ce isi poate compara randamentul? Care ar fi un benchmark relevant? Indicele BET, indicele BET-TR (cel care include si dividendele) sau indicele BET-BK – cel folosit ca benchmark de administratorii de fonduri?
Indicii bursieri, in mai putin de doua saptamani, inregistrau scaderi de peste 6% la nivelul anului 2019. Pe 14 ianuarie, indicele BET avea o pierdere de 6.09%. In momentul de fata acesta a trecut pe plus si inregistreaza o crestere de doua procente. Miscarea a fost una extrem de ampla si agresiva, aspect ce a determinat o parte din investitori sa reactioneze printr-un stop loss si astfel sa piarda momentul in care piata a revenit. Si asta face doar rau pietei de capital care si asa sufera de lipsa investitorilor. In acelasi timp, BET-BK a atins un minim tot pe 14 ianuarie, moment in care fata de inceputul anului avea o pierdere de 4,49%. La nivelul zilei de ieri, BET-BK a ajuns la +2,55% fata de inceputul acestui an.
Daca ne uitam la cum au inchis indicii anul 2018, diferentele sunt si mai mari: BET a inchis anul in scadere cu 4,77%, BET-XT -7,62%, iar BET-BK a inregistrat un declin in 2018 de 11,63%. Indicii total return au fost singurii care au inchis 2018 pe plus: BET-TR +4,30%, iar BET-XT-TR +0,48%. Asadar, diferentele sunt mari, iar investitorii au nevoie sa se lege de un reper pentru a-si evalua investitia.
Care sunt diferentele intre BET, BET-XT si BET-BK? Principala diferenta o consider ca este ponderea companiilor in cadrul indicilor, iar abia mai apoi numarul acestora. Astfel, daca ne uitam la BET, 80% din indice este format din 5 companii. Primele trei companii au impreuna aproape 60% din BET. Cu alte cuvinte, o comparatie cu BET este in realitate o comparatie cu evolutia FP, SNP si TLV. Iar un astfel de portofoliu nu este unul neaparat rau, insa nu indeplineste multe dintre criteriile investitorilor, printre care diversificarea ori identificarea unor oportunitati de castig peste medie – cum ar fi cazul unor companii unde apar modificari in structura actionariatului.
BET are o limita de 20% a ponderii unui simbol, in BET-XT o companie poate avea o pondere maxima de 15%, in timp ce BET-BK are limitarea la 10%. BET are 15 companii in momentul de fata (mult timp a avut doar 10 companii), in timp ce BET-XT si BET-BK contin 25 de companii (configuratia este aproape comuna). Ca atare, daca vrem sa ne uitam la o imagine de ansamblu a pietei bursiere, indicele BET-BK cred ca ofera mult mai fidel informatii despre evolutia pietei bursiere. Daca insa atunci cand vorbim despre evolutia pietei de capital din Romania, ne uitam doar la FP, SNP, TLV, SNG si BRD, da, putem lua ca benchmark indicele BET sau BET-TR. O cale de mijloc ar fi indicele BET-XT, insa si aici, primele 5 companii au o pondere de 65% din indice. Spre comparatie, primele 10 companii din BET-BK au o pondere cumulata de sub 60%. Din acest motiv, BET-BK este indicele benchmark al investitorilor institutionali, acesta oferind informatii relevante despre evolutia pietei locale de capital. In concluzie, oricare dintre indici poate fi un benchmark relevant cat timp investita are in vedere compozitia acelui indice, dar daca vorbim de imaginea pietei locale, cred ca ar trebui sa ne uitam la BET-BK si la care sa adaugam dividendele (inca nu exista un total return pentru BET-BK).
Autor: Simion Tihon