Editoriale

Informatii piata

Cu ce ramanem dupa prima jumatate a acestui an?
Primul semestru va ramane o perioada de referinta pentru pietele bursiere in urmatorii ani. Dupa unsprezece ani de crestere, bursele s-au corectat abrupt, in premiera, din motive care nu tineau de evolutii economice. Riscurile medicale  s-au materializat in planul real, oprind economii si prabusind burse.

Am traversat o perioada inedita care, la un moment dat, a lasat loc si sanse reale de materializare oricarui scenariu enuntat pe piata, lipsa experientelor de acest gen reflectandu-se pe deplin in comportamentul investitorilor. Am trait momente de volatilitate salbatica. Daca in prima luna a acestui an am marcat noi maxime bursiere, scaderile de la inceputul primaverii au inregistrat o amploare extrema.

Bursa romaneasca (daca privim prin prisma unui indice total return, de exemplu BET-TR, a inregistrat scaderi de peste 30% fata de maxime, coborand la nivelurile de la jumatatea anului 2018. Ulterior, odata ce pandemia a parut ca poate fi controlata iar guvernele si bancile centrale au inceput sa promita masuri fara precedent am inregistrat o recuperare de circa 60% din scaderea indicilor. Piata se afla la jumatatea anului curent exact unde se afla in urma cu un an.

Desi e nevoie de timp pentru a sedimenta experienta primului semestru putem gasi cateva tendinte, clar reliefate, care vor insoti si modela evolutiile bursiere viitoare.

In primul rand, solutia politica de rezolvare a crizelor economice pare foarte bine conturata. Multi bani! O accesibilitate a capitalului dusa in extrem. Insotita de generalizarea dobanzilor real negative, in multe situatii nominal negative. Pare un joc periculos care are meritul de a  elimina simptomele dureroase ale "bolilor” sistemului economic. Insa probabil va elimina si imunitatea naturala pe care orice sistem economic si-o castiga intr-o criza. Se deschide larg, astfel, principala tema de dezbatere a politicilor financiare pentru urmatorii ani…

O alta caracteristica a acestei crize vine din confirmarea asumarii de catre bancile centrale si organismele internationale a unei implicari mai active in economie, in momentele de criza economica. Implicare care a devenit tot mai concreta. Banci centrale care cumpara instrumente financiare emise de companii si inunda cu bani economia sunt exponente ale noului curent de doctrina economica, care considera ca sistemul economic poate fi echilibrat prin astfel de actiuni. Se cere o atitudine proactiva, iar daca atitudinea este una potrivita se masoara prin evolutia pietelor bursiere. Pare ca se formeaza un cerc vicios…Cat de morale si eficiente se vor dovedi aceste interventii este o alta tema economica ce va fi un subiect fierbinte al viitorului.

O alta consecinta a recentei crize este schimbarea comportamentului investitorilor. Lebada neagra reprezentata de COVID-19, materializeaza un concept ce parea abstract daca nu scolastic. Investitorii realizeaza, chiar supradimensioneaza, riscurile de piata. Ca atare apetitul de risc tinde sa scada. Apare o aplecare spre asumarea mai mica de riscuri, reflectata intr-o crestere a ratei de economisire sau in preferinta pentru instrumentele financiare cu lichiditate de top.

Nu in ultimul rand tendinta de transformare digitala sustinuta, pana acum, de cresterea eficientei si a sigurantei prestarii servicilor financiare s-a accentuat brutal, in conditiile in care deserveste acum si un interes superior – cel de ordin medical. Pandemia COVID-19 marcheaza, intr-un mod ireversibil, accelerarea procesului de digitalizare a economiei, al serviciilor economice si al interactiunilor dintre actorii proceselor economice. Tehnologia va acapara complet sectorul economic, inclusiv pe cel bursier, determinand un apetit mai mare spre standardizare, in detrimentul relatiilor personalizate.

Cu certitudine primul semestru din anul curent va marca o perioada de schimbari majore in dinamica burselor. Apetitul pentru digitalizare, polarizarea investitiilor spre companiile de top, apetitul de risc in scadere, experimentul banilor accesibili si ieftini, dus la extrem, sunt tuse ale unui peisaj bursier in plina schimbare. Inevitabil vom avea un semestru doi cu volatilitate, riscuri si oportunitati semnificative si cu o piata bursiera care va cauta sa isi recapete logica economica, adeseori pierduta in ultima perioada, in plina furtuna de stiri medicale si politice.


Autor: Alin Brendea
inchide