Editoriale

Informatii piata

Cu ce reconstruim economia?


In prima parte a lunii urmatoare ni se vor livra date privind cresterea economica a Romaniei in trimestrul intai al anului curent. Se spera sa avem o cifra pozitiva care sa confirme oficial iesirea din recesiune a Romaniei.

Iesirea sau nu din recesiune a devenit in ultimele saptamani un subiect preferat in randul politicienilor si al mediului economic. Miza lui reala s-ar putea sa fie mult mai mica decat cea pe care o creioneaza mass-media. Mult mai mult ar trebui sa ne preocupe ceea ce va urma acestei probabile stiri pozitive. Cu alte cuvinte vom incepe lungul drum al unui nou ciclu economic in care cresterea economica sa fie stabila, durabila si cu efecte generalizate in economie sau inregistram o crestere economica rezultat al unor factori conjucturali cum ar fi o baza de raportare inferioara sau o conjuctura externa favorabila?

Cred ca raspunsul la intrebarea de mai sus este unul esential pentru economia romaneasca si din fericire (sau poate din pacate) va fi determinat cu precadere de actiunea interna. Mai exact va depinde de modul in care vom sti sa selectam si sa dezvoltam motoare economice care sa impinga economia inainte, sa creeze plus-valoare si sa transmita evolutiile din planul macro spre nivelul microeconomic.

Liantul economiei este, fara indoiala, sectorul financiar, fara de a carui repornire nu putem spera la o performanta economica superioara. Va fi nevoie de resurse financiare pe care afacerile performante sa le aiba la dispozitie la costuri acceptabile. Marjele de profit care in multe domenii nu vor mai fi comparabile cu cele de la nivelul anului 2007 vor determina preferinta pentru finantare pe termen lung. Pe de alta parte statul, cu un buget deficitar, cu o presiune concurentiala (si electorala) de scadere a impozitelor si cu creditori internationali care pun si apara conditii pentru finantare, nu va mai avea posibilitatea de a alimenta cu contracte firme autohtone asa cum nu va mai putea oferi diverse ajutoare unor companii de stat care la randul lor sa transfere spre mediul privat parte din ajutorul primit.

Tabloul zugravit mai sus face ca pentru prima data in epoca postdecembrista piata bursiera sa “respire” intr-un mediu prietenos. Nevoia de a gasi finantare ieftina, de a obtine marje mai bune de profit poate agrega investitorii cu ideile de afaceri profitabile si sustenabile in beneficiul economiei romanesti. Cu siguranta va exista mai multa prudenta in luarea deciziei de a investi, iar transparenta va fi remediul potrivit. La fel de sigur se va puncta mai mult usurinta cu care se intra si se iese dintr-o investitie cum la fel de mult va fi apreciata posibilitatea unor randamente superioare dobanzilor bancare.

Sunt elemente care pot transforma piata de capital intr-un motor principal al revenirii economiei romanesti. Nevoia de a selecta proiectele viabile, de a oferi transparenta pentru cei care investesc, apetitul pentru afaceri de calibru dar si deschiderea unor afaceri de familie pentru a coopta noi actionari ar putea genera un efect pozitiv semnificativ in economie transformand piata de capital in instrument de prim rang al efortului de reconstructie a economiei romanesti.

Acest articol a aparut si in Capital.ro.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
3 mai 2011


Autor: Alin Brendea
inchide