Editoriale

Informatii piata

Cum abordam investitiile in actiuni in 2016?


Trecerea intr-un nou an este un moment al bilanturilor si un moment al setarii asteptarilor. Privind acum la 2015, cu bunele si relele lui, concluzia este ca am incheiat un an care nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor (si nu neaparat la cele mai optimiste). Factorii pe care ii consideram catalizatori s-au adeverit partial. Cresterea dobanzii in SUA era una dintre marile amenitari pentru pietele de actiuni. Ulterior, in mod rational, s-a considerat ca aceasta crestere reprezinta de fapt confirmarea unei evolutii economice bune. Temerile privind falimentul Greciei sau problemele din Ucraina nu s-au transpus semnificativ pe pietele de actiuni. In schimb, scaderea cotatiei petrolului a avut un efect important pentru companiile din sector.

La inceputul anului trecut, discutiile despre faptul ca piata locala se afla in proces de a accede in liga pietelor emergente, au reprezentat un considerent relevant in setarea asteptarilor optimiste. Desi acestea nu aveau in vedere notarea in 2015 pe lista scurta a pietelor ce vor suferi un upgrade a celor de la MSCI, constienti fiind inca de la inceput ca acesta este un proces de lunga durata, neincluderea pe aceasta lista in 2015 a facut ca acest factor catalizator sa isi piarda din forta. Totusi, ne aflam inca pe drumul spre o noua liga, cea a pietelor emergente. Acest drum nu a fost abandonat. Ca atare, de ce nu ar putea fi in continuare un element pozitiv atunci cand ne setam asteptarile pentru urmatorul an sau pentru urmatorii doi ani?

Plecand de la premisa ca nu a fost abandonata aceasta idee si avand in vedere atat prognozele de crestere a economiei, cat si gradul de subevaluare a companiilor listate sau scaderea impozitului pe dividende, consider ca avem motive reale sa fim din nou optimisti, chiar daca acest an a debutat cu scaderi generate in principal de corectiile din China. Legat de acest subiect, cred ca este de consemnat faptul ca stirile apocaliptice privind bursa din China omit in general faptul ca anul trecut, Shanghai Composite Index a urcat cu aproape 10%. Iar daca vorbim despre evolutia economiei din China, aceasta are o incetinire dat fiind faptul ca baza de raportare a tot crescut, dar are in continuare crestere economica.

Combinand aspectele fundamentale interne cu evenimentele de pe plan international, in acest an ne putem astepta ca volatilitatea sa se resimta si pe piata noastra. Altfel spus, ar trebui sa ne temperam reactiile in momentele tensionate si sa incercam sa obtinem cat mai mult din dezechilbrele astfel create. Deasemenea, componenta cash a portofoliului poate deveni foarte importanta daca se va confirma asteptarea de crestere a volatilitatii pe piata locala.

In concluzie, un raspuns pentru intrebarea din titlul acestui editorial ar fi acela ca in acest an ar trebui sa fim optimisti, prudenti si bine pregatiti pentru oportunitati (componenta cash a portofoliului despre care vorbeam in paragraful anterior). In continuare cred ca sectorul bancar va ramane un pol de interes, SIF-urile ar putea sa reintre in atentia investitorilor si sa aiba o crestere de lichiditate, iar companiile care au dus la deprecierea cu 14% in 2015 a indicelui sectorului energetic (BET-NG) sa redevina atractive incepand cu al doilea semestru din an.

Simion Tihon
Broker
8 ianuarie 2016


Autor: Simion Tihon
inchide