Editoriale

Informatii piata

Cum configuram portofoliul in prag de iarna? Un model.

Lasam in urma o toamna remarcabila pentru piata de capital. Listarea Nulclearelectrica si Romgaz si-au adus aportul scontat pentru piata de capital. Bursa a castigat un capital de imagine si totodata a atras atentia asupra alternativei de investitii pentru detinatorii de capital. Tot la capitolul vizibilitatea pietei de capital am putea spune ca se afla si ultima decizie a BNR de reducere a dobanzii de referinta, decize ce ii va indemna pe cei care au depozite bancare sa identifice optiuni viabile de plasament. Fara indoiala, piata de capital va reprezenta una dintre aceste optiuni.


Odata cu incheierea ofertei Romgaz si avand si confirmarea statului pentru faptul ca anul acesta nu vom mai avea alte listari, bursa a intrat intr-o faza de consolidare. Pietele internationale au atins noi valori maxime istorice si au un comportament stabil in ultima perioada, aspect incurajator. Temerile legate de “tapering-ul FED” sunt din ce in ce mai firave. Indicatorii macroeconomici ai Romaniei inregistreaza evolutii favorabile, iar astazi, agentia de rating S&P ne incurajeaza printr-o “perspectiva stabila”.


In alta ordine de idei, urmatoare perioada este una in genere propice investitiilor bursere. Ultima luna din an este cunoscuta pe piata bursiera drept Christmas rally, anul acesta fiind unul care cel putin pana in momentul de fata, nu ar avea de ce sa se sustraga acestui tipar. In tot acest context, printre cei care vor beneficia primii, cred ca se afla detinatorii de valori mobiliare. Suprasubscrierea din oferta Romgaz a lasat multe portofolii debalansate. Exista multe portofolii ce sunt constituite proponderent din cash, motivul fiind acela ca imediat dupa incheierea ofertei Romgaz, actiunile aveau deja preturi ce par si pareau neatractive judecand dupa un grafic pe termen foarte scurt.


Daca acceptam scenariul ca urmeaza o perioada de crestere, cred ca potentialul din urmatoarea perioada ar trebui sa invinga aceasta piedica (preturile ceva mai ridicate decat in octombrie). Ca atare, primul pas ar fi identificarea valorilor mobiliare ce prezinta interes. Nu cred ca este prea devreme sa ne gandim la dividende, astfel ca in functie de profitul realizat la noua luni, putem estima ce companii pot rasplati actionarii cu un randament semnificativ al dividendului (a se citi raportul Dividende estimate 2013: http://www.primet.ro/materiale-analiza/dividende-estimate-2013_1621)


Miza nu este neaparat dividendul, in sensul ca de multe ori se poate dovedi o optiune mult mai buna sa se vanda actiunile inainte de data de inregistrare. Mai degraba interesul ce urmeaza a fi manifestat pentru respectivele valori mobiliare sa aduca plus valoarea dorita. Din raportul amintit mai sus, cred ca putem imparti actiunile in doua categorii: companii in care statul este actionar semnificativ si SIF-uri (Fondul Proprietatea ar trebui tratat diferit). Astfel, in functie de profilul de risc, cred ca ar trebui creat un portofoliu mixt ce sa includa atat companiile unde statul este actionar semnificativ, cat si SIF-uri.


Piata de capital autohtona are o perspectiva ceva mai optimista gratie recentelor listari si a prognozelor economice. Daca ne pastram un entuziasm precaut, cred ca actiunile vor reusi din ce in ce mai mult sa ia locul unor depozite bancare. In acest sens, daca mecanismul bursier si riscurile aferente sunt bine intelese, putem spera la o piata de capital sanatoasa si utilizata la o scara cat mai larga.


Simion Tihon
Broker
22 noiembrie 2013

Autor: Simion Tihon
inchide