In scurt timp, Bursa va reveni in prim-planul detinatorilor de capital. Daca luam in considerare ultimele declaratii aparute in presa, Bursa urmeaza sa primeasca in doua saptamani marfa noua si de interes pentru cei dezamagiti de randamentele existente pe piata monetara. Oferta publica prin care statul va ceda in premiera pachetul majoritar al unui monopol de stat poate fi o oportunitate pentru cei care sunt in cautarea unor randamente superioare dobanzilor bancare.
Intr-un context general imbunatatit de proaspata trecere a Romaniei la categoria “investment grade”, oferta Electrica ar putea fi o continuare a listarilor incheiate cu succes de catre stat. Mai mult, experienta suprasubscrierii semnificative din cadrul ofertei Romgaz a determinat gasirea unor solutii pentru a proteja interesul investitorilor de retail. Astfel, oferta Electrica vine cu o noutate: pentru primii investiori care subscriu (in presa este vehiculat un numar de 10.000) va exista o garantare pentru un pachet minim de actiuni (conform informatiilor din presa, vor fi 1.000 de actiuni).
Ofertele din 2013 (SPO Transgaz, IPO Nuclearelectrica, IPO/SPO Romgaz) au demonstrat pofta investitorilor pentru societatile din portofoliul statului si totodata un inceput de migrare a capitalului din piata monetara spre active mai riscante (lesne de inteles ca asta este o consecinta a randamentelor din ce in ce mai mici la depozitele bancare).
Revenid la intrebarea din titlu, dobanda pe trei ani la un depozit ar putea fi obtinuta in numai trei saptamani (atat cat este preconizat sa dureze oferta Electrica). Desigur ca nu este o garantie pentru acest lucru si ca investitia in actiuni comporta anumite riscuri, insa dupa ce aceste sunt bine intelese si asumate, posibilitatea de a castiga in cateva saptamani ceea ce banca ofera in trei ani va fi sesizata de cei ce detin capital pentru investitii si care asteapta astfel de momente.
In alta ordine de idei, Bursa va atrage atentia detinatorilor de capital, iar contextul ii permite sa beneficieze de acest lucru. Sunt din ce in ce mai multe premise pentru construirea unui scenariu optimist in urmatorul an prin care cei care au investitii in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti sa fie rasplatiti pentru riscul asumat.
Capitalul trebuie remunerat, dobanzile bancare nu mai reusesc sa faca asta, iar dintre alternative, investitia in actiuni ramane o optiune puternica, cu precadere in preajma ofertelor publice ale statului. In concluzie, oferta pe care o va avea piata de capital in urmatoarele saptamani este o sansa pentru cei ce au facut economii sa primeasca o recompensa echitabila.
Simion Tihon
Broker
30 mai 2014
Autor: Simion Tihon