Un sondaj realizat in urma cu cativa ani de GfK arata ca o treime dintre romani si-ar dori sa fie patroni de firma, in randul tinerilor ponderea fiind mult mai mare, de 80% pentru cei sub 30 de ani. Evident, motivul principal pentru care dorinta nu se transforma in realitate este lipsa banilor. O afacere presupune o investitie initiala echivalenta cu salariul pe multe luni de zile, poate chiar ani, al unui roman obisnuit.
Ce ati zice insa de o afacere in care poti sa intri cu pretul unui covrig sau al unui pachet de guma de mestecat? Fara sa fie nevoie sa renuntati la locul de munca actual pentru a va dedica timpul in intregime noii activitati. Pare imposibil, si totusi exista asa ceva.
Poti deveni patron al celei de-a doua companii romanesti dupa cifra de afaceri, Petrom, cu doar 25 de bani, atat cat costa o actiune. Nu mai caut un termen de comparatie, pentru ca nu sunt sigur ca exista ceva care se poate cumpara cu 25 de bani. Drepturile pe care le da o actiune sunt, in cea mai mare parte, aceleasi cu drepturile pe care le dau 28,9 miliarde de actiuni, atatea cate are actionarul majoritar, OMV.
Printre ele, dreptul de a fi tinuti la curent cu activitatea firmei si dreptul de a participa la Adunarea Generala a Actionarilor. Nu de a asista la ea, ci de a participa in mod activ si de a propune solutii pentru bunastarea companiei. Va provoc, pe toti cei care cititi acest material, sa faceti exact asta. Sa cumparati cate o actiune, 10, 100, cate considerati de cuviinta, la cateva companii listate la Bursa de Valori si sa participati la Adunarea Generala a Actionarilor. S-ar putea sa va razganditi in privinta preferintei pentru o afacere proprie mica, vulnerabila la orice intarziere la plata din partea clientilor, la orice fluctuatie in pretul materiei prime si la orice schimbare a cadrului legislativ si fiscal. S-ar putea sa va placa mai mult sa fiti patroni ai unui gigant economic, alaturi de parteneri de afaceri cu o putere economica de neimaginat in cazul unui IMM. Sa fiti investitori.
Desigur, veti spune, pe buna dreptate, ca un astfel de privilegiu vine cu un cost pe masura. Sau mai degraba cu o limitare pe masura a posibilelor beneficii. O afacere mica poate fi dezvoltata in asa fel incat investitia initiala de mii sau zeci de mii de euro sa aduca sute de mii sau chiar milioane. Daca ideea e una geniala, ne poate duce chiar in topul celor mai bogati romani (nu s-a intamplat pana acum, dar exista un inceput pentru orice).
La aceasta obiectie va poate raspunde un articol din Wall Street Journal, prezentand povestea unui pensionar american care a lasat o mostenire de aproximativ 8 milioane de dolari in actiuni la companii mari din SUA, fara ca pentru asta sa fi avut nevoie de un salariu spectaculos: de-a lungul timpului a avut locuri de munca modeste la o statie de benzina si la un supermarket. Poti sa devii milionar si ca investitor, chiar daca pleci de jos, insa nu peste noapte.
Chiar daca detinerea unor actiuni la companii listate nu va va face sa le preferati in dauna micii afaceri proprii, acesta poate fi un factor care sa faca diferenta intre succes si esec. In primul rand, investitia la Bursa poate indeparta motivul principal pentru care intentia de a deveni antreprenor nu se materializeaza: lipsa banilor. Asta deoarece banii necesari deschiderii unei afaceri proprii se pot strange mult mai repede in acest fel decat punandu-i la saltea sau tinandu-i la banca.
Mai important decat banii ar putea fi insa contactul direct cu lumea afacerilor, invatarea la fata locului a felului in care o decizie manageriala poate creste sau scadea valoarea companiei, familiarizarea cu indicatorii de care un antreprenor trebuie sa tina cont pentru a putea spera sa aiba succes. Experienta ca actionar al unei companii listate poate fi elementul decisiv care sa va treaca din categoria celor 60% dintre IMM-uri care se inchid in mai putin de cinci ani de la infiintare in cele 40% care supravietuiesc si au sansa de a ajunge companii mari.
Daca sunteti in treimea identificata de sondajul pomenit mai sus, poate e momentul sa faceti mai mult decat sa va doriti o afacere. Sa indrazniti sa faceti primul pas. Puteti avea in noi un partener de incredere, care va va ajuta sa faceti din acest pas inceputul unui sprint catre succes.
Autor: Marius Pandele