Editoriale

Informatii piata

Cum sa afli incotro se indreapta economiile mondiale si sa profiti de acest lucru? (a treia parte)


In primele doua parti ale acestui editorial, disponibile aici si aici, am trecut in revista sase indicatori (cererile de somaj, increderea consumatorilor, ZEW, rata extinsa a somajului din SUA, sondajul Ifo din Germania si productia industriala din China). In aceasta a treia parte voi prezenta trei indicatori autohtoni, utili in anticiparea evolutiei economice, realizati de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Institutul National de Statistica (INS).

Tendinte economice (INS)


Sursa: Tendinte in evolutia activitatii economice, ianuarie 2011 (INS)


Reprezinta rezultatul sondarii managerilor companiilor din domeniul industriei prelucratoare (2151 companii), constructiilor (1671 companii), comertului cu amanuntul (2110 companii) si serviciilor (2546 companii). Inregistreaza diferenta intre procentul celor ce au raspuns pozitiv si a celor ce au raspuns negativ la intrebarile referitoare la evolutia actuala si viitoare a situatiei economice, a numarului de salariati din domeniul respectiv si a evolutiei preturilor produselor din acel domeniu.

Conform sondajului din luna ianuarie, ce cuprinde asteptarile de evolutie pana in martie 2011 observam ca asteptarile cu privire la situatia economica si numarul de salariati erau inca pesimiste, iar asteptarile cu privire la evolutia preturilor erau fie stabile fie de crestere. Ramane de vazut daca rezultatele urmatorului sondaj care vor fi publicate luni, 28 februarie, de catre INS, vor inregistra o schimbare la nivelul asteptarilor.

Asteptarile cu privire la evolutia volumului productiei in industrie si in constructii (BNR)


Sursa: Buletinul de Conjunctura nr. 2 / 2011 (BNR)


Reprezinta rezultatul sondarii a circa 420 de companii reprezentative la nivel judetean si pe domenii de activitate, cu privire la asteptarile de evolutie ai indicatorilor economici. Inregistreaza diferenta (soldul) dintre opiniile favorabile si cele nefavorabile, criteriul de ponderare fiind cifra de afaceri.

De remarcat influenta majorarii TVA asupra industriei si contructiilor in lunile iulie si august si care marcheaza minimele ne-sezoniere, precum si revenirea ulterioara in special a industriei.

Soldul actual al opiniilor, prin linia de culoare rosie fara intreruperi, sugereaza crestere viitoare in domeniul productiei industriale, in timp ce linia de culoare albastra fara intreruperi indica scadere in constructii.

 

Asteptarile cu privire la evolutia volumului comenzilor in industrie si in constructii (BNR)


Sursa: Buletinul de Conjunctura nr. 2 / 2011 (BNR)


Soldul opiniilor privind volumul comenzilor din constructii a avut o revenire semnificativa anul trecut, evidentiat pe grafic prin linia albastra intrerupta, asteptarile pentru lunile de iarna fiind in mod normal mai scazute. Din aceasta luna se remarca trecerea pe plus a estimarilor privind volumul comenzilor totale din industrie, linia neagra neintrerupta de pe grafic.

In concluzie, imaginea de ansamblu la nivelul companiilor romanesti este de revenire la nivelul industriei insa pesimismul general cu privire la evolutia economica persista.

Andrei Petrescu
Head of Research
25 februarie 2011


Autor: Andrei Petrescu
inchide