Editoriale

Informatii piata

Cum sa intelegi investitia bursiera – a doua parte

In continuarea primei parti parcurg ultimele patru elemente definitorii pentru un cont de investitii si implicit pentru investitorul care il administreaza. Incerc astfel, sa conturez abordarea corecta a acelor caracteristici care au cel mai mare impact asupra profitabilitatii si adecvarii unui cont de investitii.


5. Asumarea contului 

Un dezavantaj sau un avantaj, depinde din ce unghi privesti lucrurile, al unui cont de investitii este ca el nu va performa de unul singur. Mai exact, nu functioneaza pe principiul depozitului bancar: faci o singura operatiune si astepti pana la scadenta, stiind din primul moment toate informatiile relevante despre plasamentul tau financiar.


Un cont de investitii are ceva din modul de operare al unei afaceri de familie (mai corect al  oricarei afaceri) – daca nu te ocupi de el nu produce performanta. In niciun fel nu trebuie inteles ca administrarea unui cont de investitii inseamna ca zilnic trebuie sa faci operatiuni bursiere. Insa, din momentul in care ai expunere pe anumite societati listate, este obligatoriu sa filtrezi stirile despre acestea precum si altele care au impact asupra activitatii lor economice.


Momentul raportarilor financiare trimestriale, convocatoarele de AGA, contractele importante anuntate pe piata prin comunicate publice si alte informatii care au impact trebuie parcurse de orice actionar. Nu neaparat pentru a face tranzactii ci pentru a valida alegerile facute. Portofoliul unui investitor este o colectie de emitenti, de afaceri listate. Sunt ele cele mai potrivite pentru mine? Exista, in lumina noilor informatii, altceva mai bun? Sunt vesnicele intrebari ale unui investitor al caror raspuns necesita informare bursiera.

 

Vorbim, in fapt despre asumarea calitatii de investitor. Detii un cont de investitii si trebuie sa faci niste demersuri minimale pentru a-i oferi sanse crescute sa fie un cont profitabil. Altcumva, lipsa acestui demers de informare si administrare poate genera efecte puternic negative, atunci cand inregistram trenduri de scadere ale pietelor bursiere. Neintelegand de ce scade pe moment bursa, ne mai fiind sigur de adevarata valoare a companiilor detinute, vei lua decizii proaste.

 

6. Disciplina

Piata bursiera este poate cel mai "viu” loc din economie. Exista o continua avalansa informationala, multa volatilitate a cotatiilor bursiere si suficiente capcane informationale.

 

Deseori gasim multe motive false de a actiona pe burse. Lacomia si frica sunt declansate de trendurile pietei si asta reprezinta o mare incercare pentru orice investitor. Din aceasta perspectiva, disciplina este cel mai sigur gardian al contului tau de investitii. Este cel mai bun si de nadejde ajutor pentru gestionarea realista si profitabila a investitiilor.

 

Disciplina investitionala se refera la parcurgerea aceluiasi parcurs investitional, stabilit in conditii de normalitate, si atunci cand pietele sunt emotive sau stresate. Nu te lasa influentat de "zgura informationala” si nu lasa sentimentele de piata sa te abata de la strategia si caracterul tau investitional.


Renuntarea, pe moment, la principiile si obiectivele tale de investitii, este o actiune care, intotdeauna, te va penaliza. Nu are rost sa platesti "amenzi” pietei, ramai disciplinat!

 

7. Aprofundare si cunoastere

Aprofundarea notiunilor si a fenomenelor bursiere nu este o caracteristica specifica doar acestui  domeniu, insa este extrem de folositoare si in zona investitiilor.  A cunoaste cu adevarat este ceva care iti ofera sansa de a castiga mai mult, insa, cu siguranta, de va ajuta sa pierzi mai putin.

 

Este nevoie de un an pentru a intelege elementele de baza ale functionarii pietei bursiere. Expertii de o saptamana sau chiar de o luna sunt evident o gluma. Anul bursier nu se suprapune cu anul calendaristic si mai degraba cu ciclul de raportare a profitului si de repartizarea a dividendelor. Data ex-dividend poate fi folosita ca momentul in care un nou an bursier incepe pentru fiecare emitent.

 

Intre trei si cinci ani este intervalul in care cineva deprinde suficienta experinta bursiera pentru a cunoaste orice aspect important al pietei bursiere. Vorbim despre investitorul care in acest interval a fost prezent pe piete si si-a asumat administrarea contului sau de investitii.

 

Aprofundarea pietelor bursiere rasplateste investitorul nu doar cu sanse mai mari de realizare de profituri bursiere. Demersul va aduce si rasplata unei mult mai bune cunoasteri a economiei si a societatii. In plus, cu siguranta, iti va oferi expertiza si in alte zone investitionale, fie ca vorbim despre piata imobiliara sau despre propriile afaceri.

 

8. Viziune

A opta caracteristica si ultima este viziunea investitionala. Este ceea ce deosebeste investitori de speculatori.

 

Un investitor pe termen lung nu va reusi sa isi mentina prezenta pe piata, pe o perioada lunga de timp, fara o viziune investitionala. Cine cu viziune isi poate inchipui un drum de parcurs si, ulterior, chiar il parcurge.

 

Daca motivatia este primul pas pentru a deveni investitor bursier, viziunea este cea care te tine conectat pe o perioada suficient de lunga de timp. A ajunge la final, adica un investitor experimentat, detinator de experiente bursiere profitabile va fi rasplata unui vizionar.

*****

Cele opt elemente prezentate formeaza o piramida a procesului prin care cinve poate deveni un investitor bursier de succes. Daca primul pas este responsabilitatea exclusiva a fiecarui investitor, pentru urmatorii un broker te poate ajuta si ghida. Daca aceasta este modalitatea mai confortabila pentru tine, acest proces se face prin deschiderea unui cont discretionar in numele investitorului. Gasiti detalii aici https://www.primet.ro/ce-oferim-flexible


Oricare ar fi modalitate prin care vei dori sa dobandesti, sa administrezi si sa te bucuri de detinerea unui cont de investitii nu ignora piramida de mai jos.

 

Succes la investitii!




Autor: Alin Brendea
inchide