Editoriale

Informatii piata

Cum sa intelegi investitia bursiera – prima parte

Dupa mai mult de douazeci de ani presarati cu discutii cu investitorii, mari si mici, informati sau mai putin, pasionati de bursa sau doar curiosi sa afle despre ce e vorba, in timp, am remarcat anumiti parametrii care definesc un cont de investitii si, implicit, pe investitorul din spatele lui.


La fel cum modul in care conduci o masina iti poate defini personalitatea, indraznesc sa spun ca si modul in care gestionezi un cont de investitii subliniza caracterul si preferintele personale. Si asta pentru ca, invariabil, pe bursa exista momente – din acelea tensionate – in care modul de actiune devine instinctual, dezbracat de numeroasele filtre comportamentele pe care fiecare si le impune sau si le construieste cu atentie.

 

Sunt opt elemente care definesc parcursul unui investitor pe piata bursiera. Si, evident, ma refer la un investitor ca la cineva care isi asuma o prezenta constanta pe piata, nu doar un episod pasager, indus de avantul investitional de moment.

 

1. Motivatia

De ce cineva devine investitor? Exista multe temeiuri pentru a face acest pas. Cel mai des intalnite sunt urmatoarele:

  • stiu pe cineva (de multe ori mai multe persoane) care a facut acest lucru si mi-a transmis un feed-back pozitiv;
  • am resurse financiare care sunt plasate cu randamente nesatisfactoare si caut alte variante de plasament;
  • informatii vehiculate in mass-media sau retele sociale imi atrag atentia;
  • cercetand universul investitional consider ca am nevoie de un cont bursier care sa imi ofere acces la oportunitatile bursiere.

 

Ceea ce te determina sa deschizi un cont de investitii este definitoriu pentru parcursul si experienta ta investitionala. Existe numeroase motive care stau la baza deschiderii unui cont, unele sincer declarate de investitori, altele mai mult pe baza unei complezente formale. In realitate peste 90% dintre investitori vin pe piata bursiera atrasi de posibilitatea de a castiga mai mult.

 

Cat de mult sau ce riscuri isi pot asuma, urmeaza sa afle ulterior…

Foarte putini intuiesc, la inceput, motivul real pentru care prezenta pe piata bursiera este un fapt pozitiv. Unii, din pacate, nu il descopera niciodata.

 

A fi investitor este cea mai eficienta modalitate  de a fructifica, in mod direct, cresterea economica a societatii.

Societatea umana detine, in mod natural, o organizare economica semnificativa. Ca atare cresterea economica este un proces natural si el este omniprezent. Sigur, reglarea mecanismului economic impune si anumite momente de scadere (ajustare) a economiei, ce se traduce pe bursa prin trenduri negative. Cele mai importante astfel de trenduri primesc numele de criza/crah bursier. Insa per ansamblu economia creste, producand plus-valoare.

 

Cresterea economiei este "capturata” pe burse de stabilirea, in mod repetat, de noi si noi maxime bursiere. La momentul unui maxim bursier, teoretic, toti investitorii nu au pierdere. Imensa lor majoritate inregistreaza profit bursier potential. Profitul este mai mare sau mai mic dupa cum in perioada dintre doua maxime bursiere au fost prezenti in piata si au achizitionat actiuni la preturi atractive.

 

Avantajul companiilor listate este ca, in practica, sunt entitati din economie foarte bine plasate sa castige mai mult dintr-un trend de crestere economic. Sunt companii mari, cu multe resurse, acces la capital ieftin si o expertiza de afaceri extraordinara. Partea lor de profit din cresterea economica tinde sa fie mai mare, decat al celorlate companii.

 

Avantajul investitorilor este acela ca investesc direct in aceste super entitati economice listate. Ei devin actionari ale acestora si asta face ca in mod nemijlocit sa beneficiaze de profiturile si perfomanta lor economica (prin dividende si cresterea cotatiei bursiere). Acest avantaj ar trebui sa fie motivatia, corecta economic, pentru a lua parte la lumea investitilor bursiere.

 

Intelegerea corecta a motivatiei pentru care ar trebui sa fii investitor bursier este cel mai bun instrument pentru a elimina panica si comportamentul psihologic negativ pe burse. Si mai important ofera sanse crescute de a fi echilibrat in momentele de tensiune de pe bursa si de a identifica si fructifica oprotunitatile care apar atunci. Mai exact este baza pe care se construieste o prezenta pozitiva in lumea investitiilor bursiere.

 

2. Obiectivul

Deschiderea unui cont de investitii impune asumarea unui obiectiv investitional. Formal sau informal. Daca motivatia pentru a deveni investitor are unele nuante generaliste, obiectivul este ceva mult mai personal si total customizabil.


Obiectivul unui cont nu este definit doar de randament, cum multi investitori il seteaza la momentul initial. Pe masura ce acumuleaza experienta, setarea va fi influentata si de alte aspecte cum ar fi gradul de risc asumat, timpul necesar pentru a obtine acest obiectiv financiar, preferinte pentru anumite operatiuni sau pentru anumite tipuri de instrumente financiare.

 

Oarecum de asteptat, majoritatea obiectivelor investitionale sunt prea ambitioase. Influenta mass-media si, mai ales, social media are un rol bine definit in zona asteptarilor nerealiste. Speranta unor castiguri mari anima deseori investitiile bursiere, fiind principalul ferment al lichiditatii bursiere. Insa bursa este, pe langa multe alte lucruri, o zona a cifrelor si a lucrurilor reale.


Un randament mare se obtine prin asumarea unui risc mare. Este principala regula pe care, intotdeauna, un investitor nu ar trebui sa o uite pentru a avea asteptari realiste si rationale.


Recent, am parcurs o lunga perioada in care sume imense de bani au fost remunerate cu dobanzi nominal negative, iar in prezent continua sa fie plasate in randamente real negative. Mai exact cei care detin capital semnificativ (ii putem banui de inteligenta financiara si putere de negociere) au acceptat randamente negative in lipsa unor optiuni viabile. Nu exista o dovada mai puternica a faptului ca mirajul unor randamente ridicate prin asumare de riscuri reduse, ramane doar un miraj.


In realitate profitul unui investitor nu este produs de randamentele foarte mari (nu ca nu ar dezirabile, dar nu pot fi asigurate pe termen lung in mod continuu), ci din prezenta acestuia constanta pe piata si realizarea unor performante decente. De exemplu, daca in fiecare an ai realiza un castig de 10%, 1 leu se va transforma in 2 lei in circa 7,2 ani. In 4 lei dupa circa 15 ani, iar dupa 29 de ani in 16 lei… iar timpul oricum trece.

 

Mai multe calcule de acest fel poti face pe calculatorul nostru de finante personale: https://www.primet.ro/finante-personale-ce-poti-face-cu-banii-tai

 

3. Strategia

Fiecare investitor are o strategie (sau cel putin isi propune una) pentru a incerca atingerea obiectivului investitional tintit. A avea un drum stabilit, pe care sa il urmezi in mod disciplinat, este, cu siguranta, un demers pozitiv.

 

Exista tone de maculatura si miliarde  de octeti dedicate modalitatilor prin care poti sa faci lucrurile mai bine pe bursa. Exista multa informatie subiectiva si mult folclor urban. In cautarea de repere pe o piata plina de volatilitate si in continua schimbare, investitorii tind sa dea dovada de un soi de bigotism bursier. Preamaresc una sau alta dintre strategiile bursiere, uitand, ca pe piata bursiera nimeni nu stie cat va fi cursul unei actiuni a doua zi (si cu atata mai putin peste un an).  Nu cred ca exista o zona a preocuparilor bursiere in care complicatia de dragul complicatie sa fie mai evidenta.

 

Sigur, faptul ca imaginezi o strategie nu inseamna ca vei reusi sa o si pui in practica. Majoritatea conturilor de investitii, in realitate, nu beneficiaza de o strategie aplicata in mod consecvent. In timp, aceasta devine un minus important pentru realizarea unor investitii bursiere profitabile.


Exista cateva strategii de baza - cel mai mult folosite de catre investitori, de tipul buy and hold, value, dividend sau growth. Ele ofera anumite indicatii ale modului de actiune pe piata, care, cu siguranta, pot fi utile. Insa o strategie prea complicata tinde sa epuizeze rabdarea si bugetul de timp al investitorului. Iar pentru cei care sunt la inceput de drum genereaza mult stres si alocarea unor resurse de timp care in final se dovedesc, cel mai adesea, ineficiente.


Din acest punct de vedere, trebuie retinut ca cea mai eficienta strategie este acea a achizitiei regulate a actiunilor emitentilor lichizi, ale caror afaceri le intelegi si le consideri generatoare de profit pe termen lung. Nu este neaparat cea mai performanta modalitate de a investi, insa este una eficienta si mai ales realizabila pe  termen lung.

 

Sofisticarea nu este ceva care neaparat aduce profit bursier. Consecventa si viziunea pe termen lung sunt cele ce pot produce cele mai importante efecte pozitive. Mai multe informatii despre strategiile investitionale de baza le poti gasi aici: https://www.primet.ro/investitii-bursiere

 

4. Toleranta la risc

Riscul este unul dintre lucrurile cel mai putin discutate pe pietele bursiere, insa poate cel mai influent asupra cotatilor bursiere. Indraznesc sa spun ca abordarea aspectelor legate de riscul investitiilor bursiere, intr-o discutie investitionala, poate fi folosita, de un investitor incepator, ca cel mai bun indicator pentru a stabili  daca vorbeste cu un profesionist serios sau doar cu un simplu vanzator de produse financiare sau, si mai rau, cu cineva care incearca sa capitalizeze lipsa sa de cunostiinte financiare…

 

Pe piata bursiera asumarea de riscuri este o conditie esentiala pentru a obtine randamente bursiere. Nu exista randamente superioare dobanzilor bonificate de titlurile de stat, fara asumare de riscuri, asa cum nu exista garantii pentru astfel de castiguri.

 

Din aceasta perspectia, unul din ingredientele necesare pentru un cont de investitii profitabil este sa iti cunosti toleranta personala la risc. Usor de spus, destul de greu de facut. Toleranta la risc o putem defini ca fiind capacitatea unui investitor de a suporta fluctuatiile cotatiilor bursiere.

 

Cursul unei actiuni este asemenea unui coarde elastice. Orice stire cu impact pe piata functioneaza asemenea unei ciupituri: creaza oscilatii. Cu cat stirea este mai surprinzatoare pentru piata, cu atat oscilatiile vor fi mai mari. Avem multe exemple ale acestui tip de comportament specific pietelelor bursiere, ultimele doua mai cunoscute fiind furnizate de pandemia de Covid-19 si de declansarea razboiului din Ucraina. Reactiile initiale sunt puternice, mai ales in cazul stirilor negative, dupa care revenirile sunt asemanatoare.

 

Oscilatiile prea puternice pot face ca fluctuatia negativa sa atinga o zona de pierderi potentiale peste nivelul de suportabilitate, la nivel mental, al unui investitor. Intr-o astfel de situatie, acesta, panicat, va vinde. Este cel mai prost scenariu investitional (sa vinzi in astfel de momente si sa pierzi revenirea pietelor), iar acesta trebuie, pe cat posibil, evitat.

 

Din acest punct de vedere riscul asumat trebuie sa fie in concordanta cu tolerenta la risc, astfel incat pierderile potentiale sa fie tot timpul acceptabile la nivel mental. Intotdeauna pietele revin (chiar daca uneori cu mare intarziere), iar posibilitatea de a mentine pozitia pe respectiva companie, de ce nu si de a face noi achizitii la peturi reduse, te vor scoate la liman...

 

Exista formulare prin care poate fi calculat profilul de risc al unui investitor. Un exemplu il gasiti aici: https://www.primet.ro/finante-personale-profil-al-riscului. Insa acest calcul trebuie constant refacut pentru ca descoperirea tolerantei la risc se face doar in conditii de piata reala si prin traversarea unor momente de volatilitate ridicata.

 

Am abordat jumatate dintre elementele definitorii ale unui investitor bursier. In partea a doua (va urma) vom aborda si celalalte, astfel incat sa intregim o imagine cat mai reala a ceea ce inseamna investitia bursiera si calitatea de investitor bursier.

A intelege este prima conditie pentru a realiza ceva bun si mai ales durabil.


Autor: Alin Brendea
inchide