Editoriale

Informatii piata

Cum sa-ti administrezi mai bine averea pe criza si pe boom?


Administrarea averii personale este poate cel mai important act economic pe care o persoana trebuie sa-l realizeze pe parcursul vietii. Deciziile luate pot influenta semnificativ toate aspectele vietii, incepand de la venitul disponibil in fiecare zi si pana la perspectivele oferite urmasilor. O singura decizie mai putin inspirata poate avea consecinte pe o lunga perioada de timp, atat pe plan economic, al implinirii personale si chiar al gradului de fericire familiala.


Majoritatea din noi se pot pune in locul celor ce au achizitionat de exemplu apartamente sau terenuri in 2007 si 2008 pe baza unor credite pe 25 de ani. Preturile cresteau, veniturile deasemenea, opinia majoritatii era ca acum e momentul pentru o asemenea investitie, iar peste tot abundau imaginile cu persoane fericite care luasera aceasta decizie. Aceeasi tentatie se intalnea si la companiile private care faceau planuri semnificative de expansiune, pe datorie.

La ce s-au rezumat analizele pentru aceaste decizii, care pentru cea mai mare parte a persoanelor sau a companiilor reprezinta cele mai importante decizii financiare din viata lor? In cat timp si pe baza caror informatii sau proiectii s-au luat asemenea decizii? A existat un plan de iesire?

Din 2008 si pana astazi opinia majoritatii s-a inversat: exista o aversiune fata de credite bancare si fata de asumarea riscului unei investitii. Si atunci, raspunsul este sa actionam tot timpul contra majoritatii? Nu-i chiar asa de usor: un trend de scadere poate sa continue si dupa ce majoritatea a devenit pesimista la fel cum un trend de crestere poate sa continue si dupa ce majoritatea devine optimista, asa cum am si vazut de fapt. Iar ultima parte a cresterii sau ultima parte a scaderii pot aduce profituri insemnate intr-o perioada scurta de timp. Pentru schimbarea directiei este nevoie de un cumul de evenimente si o viziune de ansamblu.

Investitiile bune intr-o perioada de crestere economica nu sunt aceleasi cu investitiile recomandate intr-o perioada de scadere economica. Iar majoritatea persoanelor nu intuieste corect exact momentele de cotitura.

Sigur, este usor sa ne gandim acum, in retrospectiva, la opinia majoritatii, la trendul preturilor si la ciclicitate economica dupa evenimentele din ultimii trei ani, dar semnele nu au fost atat de ascunse nici atunci. Din momentul inceperii deteriorarii economiei SUA si pana in momentul atingerii maximului preturilor pe piata imobiliara romaneasca au trecut 17 luni. Bineinteles, deteriorarea economiei SUA si implicatiile acestui lucru au devenit evidente mai tarziu dar tot ar fi fost timp suficient pentru o reorientare a investitiilor personale.

Si atunci, cum sa procedam?

In primul rand trebuie sa fim atenti la semne: semnele repezinta in principal evolutia indicatorilor macroeconomici. Dar nu toti indicatorii si, evident, nu evolutia lor de pe o saptamana pe alta - ci doar anumiti indicatori relevanti, intr-o viziune de ansamblu.

In al doilea rand, o diversificare reala scade potentialul pierderii unei parti semnificative din avere. Prin diversificare inteleg a nu pune toti banii intr-un singur loc, iar "locurile" unde punem banii sa nu evolueze la fel - mai ales in cazul unei scaderi.

In al treilea rand: lichiditatea - in cat timp investitia facuta poate fi transformata in lichiditati si potentialul de pierdere pana la atingerea primului pret de cumparare oferit.

In al patrulea rand: potentialul de castig si riscul de pierdere. La o pierdere de 10% este suficient o crestere de 11% pentru a ajunge inapoi la suma initiala. La o scadere de 50% este nevoie de o crestere de 100%. Trebuie avut in vedere raportul intre potentialul de castig si riscul de pierdere pentru fiecare investitie si evolutia acestui raport in timp.

In ultimul si cel mai important rand: cere sfatul unei persoane care poate interpreta acesti indicatori macroeconomici globali, poate masura diversificarea, lichiditatea, potentialul de crestere si riscurile diverselor investitii si te poate indruma catre un plan concret de crestere si protejare a averii pe baza particularitatilor situatiei tale. Nu te costa aproape nimic.

Andrei Petrescu
Head of Research
28 octombrie 2010

SSIF Prime Transaction SA
021.321.40.90


Autor: Andrei Petrescu
inchide