Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Cum stii cand vine scaderea pe burse
Intrebarea din titlu este una omniprezenta in gandirea si limbajul investitorilor bursieri. Intrucat bursa este un loc in care pretul actiunilor se stabileste dinamic, fluctuatiile pietei sunt naturale, deci previzibile. Ceea ce stim este ca ele se intampla cu siguranta, insa cand apar si ce amplitudine au este dilema la care nu avem un raspuns cert.

Prima parte din luna august a anului curent a produs un eveniment de o volatilitate iesita din normal. Un lung trend de crestere al pietelor globale a fost corectat pe fondul unor informatii privind slabiciunea pietei muncii din SUA.
 
Interpretata ca un semnal al unei posibile recesiuni a economiei americane, acesta stire a declansat un val de vanzari, plecand de la ipoteza ca Banca Centrala Americana (FED), care tocmai mentinuse dobanda la valori maximale, a ramas in urma evolutiilor economice reale.

Putem spune acum ca piata astepta un motiv pentru marcarea unor profituri care devenisera consistente. De exemplu, pe bursa romaneasca, piata urcase in fiecare dintre ultimele 16 luni de zile.
 
Amplitudinea scaderilor a fost una cum nu am mai intalnit in ultima perioada, pe masura lungului trend de crestere pe toate pietele bursiere. De exemplu, in sedinta din 5 august piata nipona a avut cea mai proasta zi din ultimii 37 de ani, iar in SUA s-a inregistrat cea mai slaba evolutie din ultimii 2 ani. In Romania, scaderea pietei din acea zi a fost cea mai mare de la finalul lui 2022.

Scaderea de la inceputul lunii pare acum mai degraba un episod de volatilitate inalta. Mare parte din ea a fost recuperata, pietele creionand in ultimele sedinte un drum spre normalizare. Graficele pe trei luni (15 mai - 15 august 2024) ale pietelor din Japonia, SUA si Romania sunt graitoare in privinta trendului general, a amplitudinii scaderii dar si a recuperarii ulterioare.


Cum stii cand vine scaderea pe burse.pdf
inchide