Editoriale

Informatii piata

Cum tranzactionam dupa alegeri?

Piata locala de capital isi atrage din pacate tot mai frecvent adjective ce au o conotatie descurajatoare. Bursa agonizeaza in momentul de fata, iar in incercarea de a identifica un vinovat gasim un mix de probleme ce duc la o incertitudine accentuata, piata reactionand printr-o lichiditatea extrem de slaba. O prima consecinta este reducerea ori chiar anularea interesului investitorilor de a aloca noi resurse catre bursa.

Bancile inregistreaza recorduri in mod constant in privinta depozitelor, iar cat timp procesul de investit si dezinvestit va ramane anevoios (din cauza slabei lichiditati), cu greu piata de capital si-ar putea fixa un obiectiv in a atrage o parte din capitalul adunat in banci. Este un semnal de alarma acest fapt, aversiunea pentru risc a investiorilor atingand cote inalte. Abatandu-ma putin de la subiect, tin sa precizez, din nou, ca varianta in care populatia ar putea avea acces la randamentel e pe care statul le ofera atunci cand se finanteaza de pe pietele internationale, acces facut chiar prin intermediul bursei, ar putea reprezenta o solutie nu doar pentru revitalizarea pietei de capital ci si pentru stat. In felul acesta, investitorii straini ar putea fi tentati sa vina ei catre noi pentru a beneficia de randamentele bune oferite de stat, moment in care probabil ca o parte din capital ar putea sa se indrepte si spre actiuni.

Pe termen scurt, orice strategie se loveste de urmatoarele probleme: fiscal cliff, problemele economice ale Greciei si alegerile parlamentare din Romania. In legatura cu Grecia, se pare ca s-a ajuns la o rezolvare chiar daca aceasta are caracter temporar. In SUA, Bursa are un comportament care lasa senzatia ca se va ajunge la o intelegere intre democrati si republicani. Ca atare, pe termen scurt, necunoscuta care mentine incertitudine si reduce apetitul pentru risc este situatia politica interna. Nu rezultatul alegerilor cred ca este foarte important pentru piata de capital autohtona, miza fiind alegerea unui prim-ministru si formarea unui guvern care sa nu duca la derapaje. In alta ordine de idei, daca pana la finalul anului vom avea un guvern acceptat de formatiunile politice intr-un mod in care sa existe un minim de consens, putem avea un scenariu optimist in ce priveste bursa si actiunile.

Dupa alegeri, si mai important, dupa instalarea unui guvern, cred ca ne putem gandi serios la o crestere a expunerii in portofolii, iar daca pe pietele internationale nu vor aparea noi factori de stres, cred ca scenariul optimist pentru inceputul de an are mari sanse de realizare. Probabil ca anul viitor vom vedea un interes chiar mai puternic decat in 2012 pentru companiile ce ar putea veni cu dividende al caror randamente depasesc cu mult dobanda bancara. In acest sens, se poate consulta materialul “Ce dividende ar putea acorda companiile din profitul pe 2012?

Intr-o incercare de pastrare a entuziasmului, cred ca vom vedea in scurt timp o crestere a volumelor de tranzactionare si o iesire din evolutia mai mult laterala. Din pacate, in momentul de fata nu exista premise care sa duca acest optimism mai departe de datele de inregistrare. Totusi, exista sansa ca pana atunci sa apara noi oportunitati care sa prelungeasca optimismul…

Simion Tihon
Broker
7 decembrie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide