Editoriale

Informatii piata

Cum va evolua Bursa pana la alegerile prezidentiale?

Luna iulie a fost una apatica pe piata de capital autohtona, specifica sezonului estival. Pietele internationale nu au reusit sa transmita un imbold, acestea avand evolutii mai mult laterale in iulie. Evenimentele geopolitice au temperat din optimismul investitorilor, iar reactiile modeste, si nu tocmai rapide, in urma dobararii unui avion in zona de conflict din Ucraina, au redus volatilitatea. In tot acest context, actiunile romanesti au stagnat, iar lichiditatea a scazut.

Incepand cu 1 august, exista mai multi factori ce pot determina iesirea din aceasta amorteala
. Dupa ce companiile din Statele Unite aproape ca au incheiat perioada de raportari pentru trimestrul al doilea din acest an, incepand cu 1 august intram in plin sezon de raportari financiare semestriale ale companiilor din Romania. Asteptarile sunt preponderent optimiste in acest sens. Apoi, la mijlocul lunii august urmeaza sa se publice evolutia PIB pentru trimestrul al doilea. Si aici avem motive sa fim increzatori ca evolutia economiei va confirma increderea pe care o aveam la inceputul anului.

Un alt factor determinant in evolutia preturilor actiunilor este faptul ca la finalul anului vom avea alegeri prezidentiale. Cunoscut fiind faptul ca miscarile de pe scena politica au repercursiuni si asupra pietei de capital, am analizat miscarile indicilor bursieri la precedentele alegeri prezidentiale (2004 si 2009). Rezultatul cred ca este in contradictie cu opinia generala (cred ca media asteptarilor nu este in zona de optimism).




Astfel, cu sase luni inainte de alegeri, indicii au inregistrat cresteri cuprinse intre 17% in 2004 pentru BET-FI si 45% in 2009, tot in cazul BET-FI. Indicele BET a crescut in a doua parte din 2009 cu 36%. Si atunci au existat conflicte police, si atunci se vorbea de instabilitate pe plan politic si mai cu seama, ne aflam in momentul in care recunosteam ca ne aflam in criza. Sigur, contextul este unul diferit: in 2004 Romania a intrat in NATO, iar in 2009 piata a avut un rebound dupa minimele atinse la inceputul anului ca urmare a instalarii crizei financiare. De ce 2014 nu s-ar incadra in acest tablou? Nu stim raspunsul la aceasta intrebare, dar in anii cu alegeri prezidentiale se creaza o emulatie pozitiva cu privire la startul unui nou ciclu pentru societatea romaneasca. Ca atare, in partea doua a anului putem asista la o atitutine optimista in ceea ce priveste actiunile romanesti.


Simion Tihon
Broker
25 iulie 2014
Autor: Simion Tihon
inchide