Editoriale

Informatii piata

Cumpara active romanesti (2)

Saptamana trecuta (vezi aici editorialul de saptamana trecuta) pledam pentru investitia in active romanesti. Indemnul era unul general, fara preferinte pentru o clasa sau alta de active. Ideea generala era ca Romania este o zona economica inca nevalorizata investitional la adevarata valoare, ramasa la periferia ofertei investitionale pe plan global.

Spuneam ca avem semnale tot mai numeroase ca investitorii si analistii straini incep sa perceapa din nou Romania ca pe un loc unde se poate face business si care are atuuri importante in acest moment. Chiar daca intern, sentimentul pesimist domina atitudinea si declaratiile investitorilor locali, incep sa apara semnale pozitive. Fie ca vorbim de reluarea creditarii in sistemul bancar, fie ca vorbim despre firava cresterea a consumului intern sau de cresterea unor sectoare economice (cel mai vizibil – sectorul agricol), avem primele semnale care pledeaza pentru traversarea unui punct de inflexiune in economia romaneasca. Anul curent ar putea face trecerea de la pesimism si lipsa de perspective de crestere la positivism si dorinta de a crea din nou plusvaloare economica consistenta. Economia este un domeniu social unde sentimentul economic este extrem de important, fie ca vorbim de un simplu muncitor sau de o corporatie gigant!

Asteptarea unei astfel de schimbari va determina si schimbarea perceptiei fata de activele economice romanesti. Pretul lor (in prezent mult sub potential) ar putea intra pe un trend de apreciere, odata ce apetitul de risc si dorinta de implicare in economia reala va creste.

Care vor fi activele mai interesante? Raspunsul este nuantat si el depinde de profilul si asteptarile fiecarui investitor. Pentru cei care dispun de capitaluri generoase si de perioade lungi pentru fructificarea investitiilor, investitia in active imobiliare ar putea, din nou, sa genereze cresteri semnificative. Din pacate, putini sunt cei care dupa 5 ani de criza economica mai prezinta un astfel de carater…

Pentru majoritatea investitorilor, lichiditatea si asumarea de riscuri controlata raman cerintele standard, chiar si intr-o economie care da semne de revenire si care incepe sa reatraga fluxuri investitionale. Pentru acestia, piata actiunilor pare a fi un loc pe care ar trebui sa il studieze cu atentie. La inceputul unui nou ciclu economic, statistic, investitia in actiuni se afla in topul optiunilor prin prisma raportului risc asumat – randament asteptat.

Actiunile prezinta avantajul lichiditatii: poti sa vinzi cand vrei si cat vrei. Aici diferenta fata de investitia imobiliara este colosala. Al doilea avantaj il constituie transparenta. Atunci cand investesti vrei sa cunosti toate detaliile activului pentru care renunti la resursele financiare. In Romania, actiunile emitentilor listati la BVB stabilesc un standard de transparenta. Sunt raportate informatiile financiare, alte informatii relevante de la CV-urile administratorilor la contractele societatii. Insa, cel mai important este faptul ca in astfel de investitii nu iti asumi un act individual - pe langa tine mai sunt mii de alti investitori. Ca atare, gasesti multe opinii, analize si prognoze care te pot ajuta sa iei decizia potrivita.

Exista acum pe bursa romaneasca afaceri bune care au generat profituri an de an si in criza. Aceste companii, slefuite de mediul economic al ultimilor ani, s-au restructurat semnificativ si sunt pregatite pentru a beneficia de noul ciclu economic in care economia Romaniei va intra. Fie ca vorbim de OMV Petrom sau Banca Transilvania, fie ca vorbim de ROMGAZ sau Transelectrica, gasim pe bursa romaneasca numerosi emitenti care vor sti si vor putea sa isi asigure o crestere de valoare semnificativa in anii urmatori. A cumpara acum mici parti din aceste afaceri, ar trebui sa fie, pentru orice detinator de capital, o optiune pe care sa o cerceteze cu atentie.

Avand la orizont certituinea unor randamente extrem de scazute in urmatorii ani pe piata monetara, cu o piata imobiliara inca foarte putin lichida si mai putin standardizata, piata actiunilor pare cel mai bine pregatita pentru a crea plus-valoare investitorilor mici si medii. A merge inaintea valului, in astfel de situatii, este deseori cartea castigatoare. Cu siguranta, un sfat se poate da cu toata certitudinea in acest moment: merita analizate posibilitatile de investitii extra-bancare. In functie de apetitul de risc, de perioada de investitie sau de obiectivul investitional, se pot gasi optiuni cu adevarat productive!

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
2 mai 2014


Autor: Alin Brendea
inchide