Editoriale

Informatii piata

Cumpara active romanesti


Pare un slogan de marketing (cu tenta nationalista) titlul de mai sus, dar voi incerca sa argumentez de ce este mai mult decat atat. De ce ai cumpara active intr-o economie in care starea de spirit ramane mai degraba pesimista, de ce acum si de unde ar putea fi creata plusvaloarea investitionala sunt intrebari pe care in mod natural le ridica abordarea de mai s
us.

Romania, ca piata investitionala a devenit interesanta si a creat plusvaloare in momentul in care parcursul european si apartanenta la NATO au devenit aproape certitudini. Incepand cu 2004, activele romanesti au atras resurse financiare imense, la o dimensiune de neinchipuit cu cativa ani inainte. Brusc, indicii bursieri, pretul activelor imobiliare, moneda nationala au intrat pe o semnificativa panta ascendenta. Castigul celor care isi creasera colectii de active pana in 2004 a fost unul extraordinar, ce pare acum irepetabil. Fie ca vorbim de actiuni, imobiliare sau afaceri, cei care au cumparat, de exemplu, in 2003 si au vandut in 2007 au marcat profituri exceptionale.

Intrarea Romaniei in UE a fost un prim moment de dezamagire. Dezamagirea s-a produs pe doua canale. Primul, arhicunoscut, a fost produs de criza financiara (si aproape economica) globala care a debutat in 2007 (anul aderarii la UE), s-a dezvoltat colosal in 2008 si a atins “maturitatea” deplina in 2009. Pentru Romania, aceasta criza seamana cu un start fals. Atunci cand aveam motoarele turate si eram in cea mai buna forma s-a amanat competitia! Atunci cand valul investitiilor era la granita Romaniei, apetitul fata de risc a scazut brusc si investitiile sau transformat in dezinvestitii.

Al doilea a provenit dintr-o supraestimare a nivelului de pregatire a Romaniei pentru a fi membru real al Uniunii. Simpla transpunere a legislatiei europene nu a putut crea mecanisme, principii si metode. A fost nevoie de mai mult timp pentru a le intelege si aplica, iar acest proces va mai continua ani de acum incolo. Ca atare, ambalajul european al Romaniei a fost mai stralucitor decat era cazul si in primii ani de dupa aderare si-a pierdut mult din stralucire.

Ulterior, Romania a ramas, oarecum, la periferia pietei investitionale europene. Blocarea la nivelul unei piete de frontiera, cu piete financiare cu lichiditate scazuta si un sistem bancar care a frant brusc au fost factorii care au determinat un nivel scazut al fluxurilor financiare care s-au indreptat spre Romania, cu mult sub potentialul natural.

In ultimul an, criza financiara pare sa fi trecut (cu siguranta certitudinea asupra acestei afirmatii nu o vom castiga decat in timp). Economia globala se insanatoseste, iar marile piete bursiere stabilesc din nou noi maxime bursiere. Pietele isi revin, iar analisti vorbesc din nou de bule (ultima este cea a pietei imobiliare din Londra, de exemplu). Economia europeana, cea mai rigida in timpul crizei si cu cea mai mare inertie ulterior, da si ea semne (in sfarsit!) ca intra pe un trend de revenire sustenabil.

In Romania, in ultimul an am avut evolutii interesante in plan economic. In primul rand, costul banilor a scazut semnificativ, in ton cu scaderea inflatiei, facand mai accesibil creditul si creand un disconfort accelerat pentru cei care economisesc si care primesc dobanzi aflate la minime absolute in ultimii 20 de ani. In al doilea rand, poate cel mai important, s-a consolidat tendinta de echilibrare a indicatorilor macroeconomici. Cu inflatie, deficit bugetar si deficit de cont curent in scadere accentuata si la niveluri absolut acceptabile, Romania are o economie mai echilibrata ca oricand. Pe de alta parte Romania a ramas o tara ieftina, pentru nivelul UE, fie ca vorbim de forta de munca, de utilitati industriale sau taxe platite statului. Nu in ultimul rand, justitia romana pare sa fie mai functionala si independenta ca oricand, ceea ce ajuta semnificativ mediul de afaceri, restabilind increderea in crearea unui climat de concurenta corecta bazata eminamente pe argumente economice.

Privind tabloul de mai sus, detasati de zgomotul de fond si viziunea pe termen scurt atat de specifice romanesti, vedem o tara care nu si-a fructificat nici pe departe potentialul investitional datorat intrarii in UE si a calitatii de membru NATO, dar care a reusit sa treaca prin criza mai bine decat multe alte tari europene.

Acest tablou pozitiv incepe sa fie sesizat la nivelul inalt al finantelor internationale. La sfarsitul saptamanii agentia Moody’s a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei de la negativ la stabil. Merita citita argumentatia acestei schimbari bazata pe progresul economiei romanesti. Recent, una dintre entitatile financiare cele mai credibile ce acopera la nivel de analiza Romania, Danske Bank, se referea in termeni asemanatori anticipand evolutii si perspective pozitive pentru tara noastra pentru urmatorii ani. Poate cel mai important, semnale tot mai numeroase, indica ca am putea recapata in acest an, de la cea mai influenta agentie de rating, Standard&Poor, calificativul de “investment grade” echivalent cu un atestat de zona sigura pentru marii investitori!

Pretul activelor romanesti este dictat, in principal, de modul in care percep investitorii mari Romania. Fluxurile de bani de pe pietele internationale pot premia sau nu piata romanesca. Contextul actual din Ucraina ar putea atrage mai repede atentia asupra Romanie ca zona stabila si cu o performanta economica in crestere. Am putea asista la o redescoperire a Romaniei care ar coincide cu intrarea intr-un nou ciclu politic, odata cu alegerile prezidentiale de la finalul anului. Putem spera la un nou inceput!

Un investitor face afaceri bune mai ales cand cumpara, iar un bun negociator atunci cand vinde. Deci pentru investitori a cumpara la momentul potrivit si activele potrivite este ceva vital. Momentul actual are toate ingredientele necesare pentru a fi un moment bun de investitii: viziunea externa, fata de piata romaneasca, se imbunatateste in timp ce pesimismul se mentine pe plan intern. Ce sa cumperi si la ce putem sa ne asteptam investind acum suporta o discutie mai ampla, fata de care voi reveni in urmatoarea saptamana.


Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
25 aprilie 2014


Autor: Alin Brendea
inchide