Editoriale

Informatii piata

Daca bate vantul in SUA, profiturile companiilor locale nu mai conteaza…
In unele cazuri, putem gasi o justificare prin prisma unui ritm mai lent de crestere a profitului. Insa, justificarea aceasta ar fi fost valabila pana vineri, cand in urma rezultatelor publicate am vazut companii care au deschis in crestere cu mai bine de trei procente, bucuria fiind de foarte scurta durata intrucat in numai o ora, preturile erau deja sub nivelul din sedinta precedenta. Asta ar insemna o scadere de 4%-5% in unele cazuri (de exemplu: Nuclearelectrica, Romgaz). Nu s-a intamplat nimic intre momentul de euforie de dimineata si deprimarea de la mijlocul zilei. Acelasi lucru l-am observat si in sedintele precedente. Concret, luni si marti in prima parte a zilei am avut cresteri. Apoi, toata piata s-a intors. Un singur motiv s-ar putea identifica: conflictul diplomatic (deocamdata diplomatic) dintre SUA si Coreea de Nord.

Altfel spus, dupa o perioada destul de lunga in care mai toate pietele de capital au trecut printr-o penurie de stiri si evenimente, rezultatul fiind o evolutie mai mult laterala, comentariile din presa SUA sunt acum in prim-plan si se regasesc in deciziile de management al portofoliului. Am revenit astfel la ideea ca nu conteaza ce facem noi aici, ci conteaza cum citesc americanii ziarul.

In momentul de fata, scaderile sunt mult prea mici pentru a ne impacienta. Atat pe bursele internationale, cat si la Bursa de Valori Bucuresti. Rezumandu-ne la piata locala, evolutia Bursei din ultimele zile a fost marcata de o lipsa acuta de cumparatori, vanzatorii nefiind deocamdata prea inversunati. 

Ce ar fi de facut in aceste zile? La prima vedere, pare ca avem nevoie sa adoptam o pozitie in privinta escaladarii conflictului dintre SUA si Coreea de Nord. Acest lucru este destul de dificil si atunci ar trebui sa stabilm care este "worst case scenario” in privinta divergentelor dintre cele doua tari, care ar fi probabilitatea sa avem "worst case scenario” si cum am fi noi afectati. Intr-o doza de optimism, as zice ca acest conflict poate inainta doar la nivel declarativ. Ca atare, pentru investitori, cel mai rau scenariu ar fi sa avem una-doua zile in care scaderile sa devina exagerate, fara a exista cash in portofoliu astfel incat sa beneficiem de eventualele oportunitati. Si din nou Buffet ar avea dreptate: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.”

In concluzie, rezultatele din aceasta saptamana confirma ca avansul de ultima perioada al preturilor actiunilor are o baza fundamentala, iar bataia vantului din SUA are sanse sa fie mai degraba o oportunitate.


Autor: Simion Tihon
inchide