Editoriale

Informatii piata

Daca nu ar exista crize, pietele financiare ar deveni plictisitoare...

Am inceput acesta saptamana cu spaima rezultatului de la referendumul din Grecia, am continuat cu frica generata de scaderile din China si incheiem saptamana intr-o nota optimista, gratie discutiilor avansate dintre Grecia si creditorii sai – discutii ce se afla intr-o contradictie aberanta cu votul de duminica trecuta din Grecia. Din nou am folosit termenul “Grecia” in toate articolele si in toate discutiile privind starea pietelor financiare. Parca deja a inceput sa isi piarda din putere, si atunci, era nevoie de ceva nou: scaderea burselor din China.

Rezultatul acestor amenintari s-a tradus printr-o volatilitate ridicata pe piete bursiere. Spre exemplu, indicele german DAX a inceput saptamana sub influenta votului negativ la referendumul privind adoptarea masurilor de austeritate in Grecia, coroborat apoi cu posibila “spargere a unei bule speculative” in China (unde bursele se dublasera in ultimul an), iar in ultimele doua zile a crescut cu peste 5%, reusind sa depaseasca pragul de la finalul saptamanii trecute. Sigur, o astfel de evolutie nu se afla in legatura cu fundamentele, ci este rezultatul emotiilor prin care au trecut detinatorii de active financire.

In fiecare am avem cel putin o criza. In ultimii cinci, Grecia pare nelipsita din factorii catalizatori pentru un comportament emotional al investitorilor. Pe langa Grecia, am mai avut Ucraina (anul trecut), ratingul SUA, plafonul datoriilor in SUA, etc. (nu am luat in considerare si crizele dinainte de 2010). In lipsa unor astfel de evenimente, cel mai probabil, bursa ar deveni plicticoasa, cererea si oferta s-ar intalni cu dificultate daca aspectele fundamentale ar fi singurele criterii si cu siguranta ar iesi de pe radarul speculatorilor.

Cine castiga si cine pierde din astfel de crize? La aceasta intrebare, raspunsul este general valabil ca cei care trateaza la rece si tintesc perioade mai lungi, au de castigat din dezechilibrele create, iar aceia care au reactii bazate doar pe emotii (“vindem pentru ca a scazut bursa”/”cumparam pentru ca a crescut”), vor iesi din aceste crize de obicei mai saraci. O politica care sa aiba in vedere atat protectia capitalului, cat si tintirea oportunitatilor generate de panica, in egala masura, ar fi varianta optima pentru un profil de risc mediu.

S-a terminat criza din Grecia? In momentul de fata, exista un plan prin care Grecia ar urma sa aplice anumite masuri de austeritate. Ce-i drept, acest plan este mult mai mult decat ce era in urma cu 3-4 zile, atunci cand stiam doar faptul ca populatia nu este de acord cu astfel de masuri. Dar inca nu a fost parafat acest plan, iar Germania continua sa spuna ca este insuficient. Totusi, sunt sanse ca finalul acesta de saptamana sa fie acel moment in care criza din Grecia ia o pauza. Personal, cred ca trebuie sa fim mult prea optimisti sa credem ca va tine mai mult de un an pana cand Grecia va reveni pe prima pagina a ziarelor cu profil economic.


Simion Tihon
Broker
10 iulie 2015


Autor: Simion Tihon
inchide