De ce cresterea actiunilor a depasit in doua saptamani dobanda bancara pe un an?
Regresul economiilor de dupa 2008 a condus la instalarea din ce in ce mai puternica a unui sentiment de pesimism in randul detinatorilor de capital. Incertitudinea puternica a stresat investitorii, acestia acumuland o puternica aversiune fata de risc. Consecinta? Instrumentele cu venit fix au fost luate cu asalt, iar randamentele oferite de piata monetara au devenit nesemnificative. Mult asteptatele alegeri din SUA au reprezentat un factor suplimentar de mentinere si chiar majorare a temerilor.
Deznodamantul alegerilor nu a calmat pietele decat pentru o perioada foarte scurta, SUA mentinand stresul pietelor financiare prin multiplele negocieri esuate in privinta pactului fiscal. Cele doua forte politice americane au purtat negocieri pana in ultima clipa, intinzand nervii investitorilor, dar asigurand un inceput de an capabil sa modifice atitudinea pesimista. In prezent, observam o modificare in privinta riscurilor pe care sunt dispusi sa si le asume detinatorii de capital. Se oberva o crestere a randamentelor titlurilor de stat emise de tarile ce beneficiaza in prezent de o incredere ridicata din partea agentiilor de rating. Cresterea randamentelor obligatiunilor apare atunci cand emitentului ii sunt asociate noi riscuri ori, in cazul de fata, cand activele se indreapta spre pietele de actiuni unde randamentele pot fi superioare.
Desi a fost un an dificil pentru Romania, Bursa de la Bucuresti a incheiat anul 2012 cu toti indicii pe plus. BET-FI a reusit sa depaseasca 30% in conditiile in care in acesta crestere nu sunt luate in calcul si dividendele ale caror randamente au fost de-a dreptul semnificative. Anul 2013 a debutat in forta si dupa numai doua saptamani, indicele BET are o crestere de peste 10%. Volumele au dat semne de imbunatatire in primele sedinte, dar au revenit undeva in jurul a cinci-sase milioane de euro pe zi.
Investitorii in actiuni au putut castiga in numai doua saptamani dublul dobanzii bancare pe un an. Acest aspect nu poate fi deloc ignorat si va pune semne de intrebare unora dintre cei care isi tin acum economiile cu strictete in depozite bancare.
In ultimii ani, primul trimestru din an a fost asociat cu cresterile generate de interesul unor investitori pentru companiile ce acorda dividende cu randamente ridicate. Perioadele in care actiunile atingeau valorile maxime inainte de datele de inregistrare s-au tot mutat spre inceputul anului. Scenariile privind dividendele au inceput inca de la finalul anului trecut, motiv pentru care in perioada de dinainte de datele de inregistrare devine mai pregnanta marcarea profiturilor.
Leul se afla in plina ascensiune dupa ce mai intai Barclays si apoi JP Morgan au inclus Romania in indicele de referinta privind obligatiunile emise pe pietele emergente in moneda locala. In plan politic a revenit linistea incurajand astfel capitalul strain. Pesimismul pare sa inceapa treptat sa fie inlocuit cu o atitudine pozitiva asupra economiei. Dobanzile primite de la banci nu mai sunt considerate o miza. Fara a inclina prea rapid spre un optimism debordant, cred ca exista conditiile ca bursa sa reconfirme ca este barometru al economiei si sa anunte intrarea intr-un nou ciclu economic.
Simion Tihon
Broker
18 ianuarie 2013
Autor: Simion Tihon