Editoriale

Informatii piata

De ce a crescut bursa?



Piata romaneasca a crescut cu 10% in ultima saptamana. Este o crestere mare survenita pe un fundal economic mai degraba nefavorabil. Unii pot fi uimiti de aceasta evolutie, insa ea este mai mult decat explicabila.


Este util sa trecem in revista, pentru a intelege mecanismul cresterii din aceasta saptamana, sferele de influenta care determina evolutia pietei bursiere. In functie de profunzimea nivelului la care acestea actioneaza le putem clasifica in trei categorii: nivelul societatilor listate, nivelul mediului economic si nivelul mediului politic.

La nivel de companie stirile pozitive si negative au un efect imediat asupra cotatiei respectivului emitent dar si asupra emitentilor din cadrul acelui sector economic. Cu cat societatea este mai reprezentativa cu atat va putea sa determine o schimbare de opinie in randul investitorilor si asupra altor companii din sector. Totusi acest impact este limitat la nivelul intregii piete bursiere fiind improbabil ca un singur emitent sau chiar grup de emitenti sa poata oferi o schimbare de trend general al bursei.

Al doilea nivel de influenta este determinat de evolutiile mediului economic national. Indicatorii care masoara aceasta evolutie tind sa aiba o influenta semnificativa asupra pietei in ansamblu. De aceea indicatorii macroeconomici gen crestere economica, nivel al inflatiei, somaj, etc. capteaza atentia generala fiind printre ingredientele universale folosite de investitorii profesionisti la creionarea scenariilor investitionale. Ca atare tendintele mediului economic se propaga aproape intotdeauna spre piata bursiera oferind directia pe care acesta va evolua. In orice economie dezvoltata exista un intreg sistem care sa ofere predictibilitate investitorilor astfel incat aceasta sfera de influenta sa determine o volatilitate bursiera cat mai redusa.

Cel mai profund nivel de influenta al pietei bursiere este determinat de factorul politic. Lipsa unei stabilitati in aceasta zona produce foarte rapid incertitudine ridicata asupra politicilor economice si fiscale dar mai ales asupra capacitatii de a impune masurile necesare unei dezvoltari economice echilibrate. Ca atare orice schimbare in plan politic, de la sustinerea unor proiecte legislative pana la modificarea componentei echipei guvernamentale, produce nervozitate in piata care deseori se soldeaza cu o volatilitate exacerbata pentru toate titlurile listate.

Influenta factorului politic are o lunga serie de "urme" in evolutia cotatiilor bursiere pe piata romaneasca. De la legile care au schimbat (sau doar si-au propus sa schimbe) codul fiscal, la cele care au abordat problematica pragului de detinere la SIF, trecand prin efervescenta pietei bursiere in preajma alegerilor parlamentare sau prezidentiale gasim numeroase exemple care denota viteza si amplitudinea cu care acet tip de eveniment poate inversa trendul pietei romanesti de capital.

Ceea ce am trait in ultima saptamana a fost o certa influenta din partea factorului politic, fapt care explica dimensiunea cresterilor bursiere. Stabilitatea politica (macar si de moment) castigata in urma mentinerii actualului guvern precum si sansele crescute de ajustare a dezechilibrelor bugetare au oferit un impuls investitorilor in a privi mai optimist spre Bursa. Sentimentul pozitiv a fost generalizat astfel ca am avut un salt de 10% in doar patru sedinte de tranzactionare.

Ceea ce ar trebui sa ne dorim ar fi ca piata busiera sa fluctueze preponderent influentata de primul nivel - cel al companiilor listate. Al doilea si al treilea nivel ar trebui sa fie cat mai putin disturbator pe baza unei predictibilitati care, din pacate, in Romania ramane o himera.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
18 iunie 2010


Autor: Alin Brendea
inchide