Editoriale

Informatii piata

De ce cresc actiunile cu capitalizari reduse, cum profitam de acest lucru si la ce riscuri ne expunem? - partea I


Care sunt actiunile cu capitalizari reduse?

O definitie clara pentru actiuni cu "capitalizare redusa" nu exista. Daca luam ca exemplu bursa americana termenul de "small cap" defineste companii cu o capitalizare bursiera intre 300 milioane dolari si 2 miliarde dolari. Categoriile superioare sunt "mid-cap" (intre 2 si 10 miliarde dolari capitalizare), "large cap" (intre 10 si 200 miliarde dolari) si "mega-cap" (peste 200 miliarde) in timp ce "micro-cap" (intre 50 si 300 milioane) si "nano-cap" (sub 50 milioane dolari) reprezinta categoriile inferioare.

Aceste praguri nu sunt insa fixe, ci se schimba in principal in functie de evolutia in timp a capitalizarilor si a capitalizarii totale a bursei.

Pe bursa romaneasca daca este sa folosim aceleasi unitati de masura, majoritatea companiilor ar intra in categoria "nano-cap", in timp ce foarte putine vor intra in categoriile "micro-cap", "small-cap" sau alta categorie superioara. De exemplu, SIF-urile, cu capitalizari intre 238 milioane dolari (SIF4) si 367 milioane dolari (SIF5) sunt la limita dintre "micro-cap" si "small-cap". Singurele companii "mid-cap" romanesti sunt BRD SocGen (BRD) si OMV Petrom (SNP) cu capitalizari de 3,5 miliarde dolari si 6,5 miliarde dolari. Singura reprezentanta a categoriei "big-cap" listata si pe bursa noastra este Erste Group Bank (EBS) cu o capitalizare de 17 miliarde dolari.

Totusi aceste unitati de masura ar putea fi ajustate pentru o categorisire mai usoara a companiilor autohtone.

Astfel putem stabili arbitrar urmatoarele intervale:

- companii micro-cap: pana in 10 milioane euro capitalizare - unde vor intra mare parte din companiile listate pe piata Rasdaq;

- small-cap: intre 10 si 50 milioane euro - aici gasim de exemplu societati ca IAR Brasov (IARV), Altur (ALT), Comelf (CMF), Santierul Naval Orsova (SNO), Alumil (ALU), Comnord (COSC), Iproeb (IPRU), Oltchim (OLT), Armax (ARAX), SSIF Broker (BRK), Compa (CMP), Rompetrol Well Services (PTR), Dafora (DAFR), Impact (IMP);

Capitalizare

Societati (simbol bursier)

micro-cap

sub 10 mil. euro

mare parte din companiile listate pe piata Rasdaq

small-cap

10-50 mil. euro

IARV, ALT, CMF, SNO, ALU, COSC, IPRU, OLT, ARAX, BRK, CMP, PTR, DAFR, IMP

mid-cap

50-150 mil. euro

TRP, COMI, AZO, BCC, ELMA, ALBZ, PRSN, BIO, ART, ATB

big-cap

150 mil. - 1 mld. euro

SIF1,SIF2, SIF3, SIF4, SIF5, RRC, TEL, TLV, ALR, TGN

mega-cap

peste 1 mld. euro

BRD, SNP, EBS


- mid-cap: intre 50 si 150 milioane euro - Teraplast (TRP), Condmag (COMI), Azomures (AZO), Banca Comerciala Carpatica (BCC), Electromagnetica (ELMA), Albalact (ALBZ), Prospectiuni (PRSN), Biofarm (BIO), Artrom (ART) si Antibiotice (ATB)

- big-cap: intre 150 milioane si 1 miliard euro - cele cinci SIF-uri, Rompetrol Rafinare (RRC), Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV), Alro (ALR), Transgaz (TGN )

- mega-cap: peste 1 miliard euro - BRD SocGen (BRD), OMV Petrom (SNP), Erste Group Bank (EBS).

De ce cresc ele acum?

In perioade incerte investitorii se orienteaza spre depozite, obligatiuni si actiuni "big-cap", aversiunea lor fata de risc crescand. Lichiditatea redusa si in scadere face ca actiunile "small cap"? sa scada puternic.

In prima parte a cresterii lichiditatea actiunilor "small cap" continua sa fie redusa - riscul de a nu gasi contraparte in conditiile unei scaderi este ridicat, iar amplitudinea cresterii pe actiunile "big-cap" impreuna cu lichiditatea lor ridicata au fost suficiente pentru a nu se cauta actiuni cu risc mai mare.

Dupa o prima perioada de crestere, aversiunea fata de risc se schimba, lichiditatea creste pe mai multe companii "small cap" si devine suficienta pentru un investitor mic, iar cresterea cotatiilor atrage atentia si altor investitori.

Deasemenea scaderea randamentelor pe actiunile mari si senzatia ca actiunile "small cap" au ramas in urma, cresterea preturilor si a lichiditatii au atras investitorii alaturi de asteptarile cu privire la rezultate financiare bune in cadrul unui nou ciclu de crestere economica.

In partea a doua a editorialului voi prezenta avantajele, dezavantajele, oportunitatile si riscurile actiunilor cu capitalizare redusa.

Andrei Petrescu
Analist financiar
16 aprilie 2010


Autor: Andrei Petrescu
inchide