Editoriale

Informatii piata

De ce este ingust hotarul dintre optimism si pesimism?

Suntem la finalul primului trimestru din 2014, un trimestru care pare sa fi fost sub asteptarile obisnuite de inceput de an. Cu o viteza capabila sa dezechilibreze portofoliile, am avut deja doua etape de trecere de la optimism la pesimism. In prima faza, am avut de-a face cu o sperietura data de problemele monedelor din pietele emergente, iar apoi a urmat problema crizei din Crimeea. Trecerea rapida de la o stare la alta nu face decat sa canibalizeze cresterile din primele doua saptamani ale anului.

Modificarea sentimentelor investitorilor a scos la iveala gradul de sensibilitate al companiilor. Practic, am vazut cum investitorii in actiuni SIF au fost destul de sensibili la recentele evenimente (este drept ca aici a intervenit si o schimbare in ceea ce priveste repartizarea profitului) si, totodata, am remarcat o volatilitate mai slaba la actiunile companiilor din domeniul energetic. Evenimentele descrise mai sus, in speta deprecirea monedelor din pietele emergente si apoi problemele dintre Ucraina si Rusia in privinta Crimeei, au intr-adevar puterea de a schimba starea de spirit a detinatorilor de actiuni ori capital. Totusi, am vazut cum piete de capital precum cea din SUA ori Germania, au reactionat mult mai calm la aceste evenimente.

De ce investitorii in actiuni listate la BVB sunt mai sceptici decat cei de pe alte piete si care recent au atins valori maxime istorice? Cam cat mai conteaza situatia fundamentala a companiilor in momente de tensiune? Sunt intrebari care pot fi puse intr-o piata in care exista des sedinte cu lichiditate de sub 5 milioane de euro si unde cu greu se poate isca o diversitate de opinii care sa readuca echilibru. Aceste situatii atipice nasc oportunitati reale si care de multe ori nu pot fi vazute din cauza rapiditatii cu care alterneaza lacomia si teama, acesta fiind si raspunsul intrebarii din titlu.

Hotarul ingust dinre optimism si pesimism determina in multe situatii miscari brutale. Ar trebui, pe cat posibil, sa fie pastrata logica fundamentala, iar dezechilibriele sa le tratam ca pe oportunitati.

In alta ordine de idei, in aceasta perioada am vazut cum pentru actiunile unor companii precum Transgaz ori Transelectrica exista un interes chiar si in conditii de stres. Pe de alta parte, SIF-urile au avut un aport semnificativ la regresul indicilor din care fac parte, ajungand in prezent sa se tranzactioneze chiar si la mai putin de jumatate din activul net. Ca atare, actiunile raman o buna alternativa de investitii pentru detinatorii de capital, chiar si in momente mai putin optimiste (sau mai ales in aceste momente).

Simion Tihon
Broker
28 martie 2014


Autor: Simion Tihon
inchide