Editoriale

Informatii piata

De ce ne-am decorelat de pietele internationale?


Evolutia pietei autohtone de capital a intrat intr-un con de umbra incepand cu ultima saptamana din februarie. Volumele au scazut spre cote de avarie, preturile actiunilor s-au corectat in pasi marunti, iar investitorii au ramas fara repere. Toate aceste caracteristici s-au imbinat intr-un context anuntat a fi unul pozitiv. Totusi, de ce suntem inerti in conditiile in care indicele german DAX are o apreciere de peste 20% de la inceputul anului, iar leul ieftin creste atractivitatea actiunilor romanesti pentru detinatorii de economii in dolari?

O justificare fundamentata cu argumente irefutabile pentru evolutie pietei din ultimele trei saptamani nu cred se poate hazarda cineva sa o faca. Dimensinea redusa a pietei locale sau, punctual, necesitatea unui fond de a-si diminua expunerea combinata cu amanarea altora de a-si majora detinerile de actiuni romanesti ar putea fi intr-o oareacare masura explicatii pentru miscarea pietei din ultimele trei saptamani. Insa trecerea printr-un astfel de ciclu foarte scurt, nu vad de ce ar anula asteptarile optimiste pentru piata noastra de capital.


Sursa: www.ktd.ro

Mult asteptata decizie a Bancii Central Europene, programul de stimulare economica prin injectie de capital, a inceput deja sa produca efecte. In Germania, bursa a avansat cu 20% de la inceputul anului (indicele DAX), in vreme ce la noi, indicele BET a trecut astazi (13 martie 2015) in teritoriul negativ fata de finalul lui 2014. Asteptarile noastre erau (si sunt in continuare) ca acest quantitative easing european sa aiba repercursiuni pozitive si asupra bursei locale, chiar daca prin ricoseu, programul BCE fiind adresat tarilor din zona euro. Deocamdata, singurul rezultat pentru noi a fost ieftinirea leului in fata dolarului, de fapt... aprecierea dolarului in fata euro care a determinat.

In consecinta, abordarea pragmaitica ar trebui sa primeze. Contextul international este in momentul de fata prielnic cresterilor pe bursele de actiuni (confirmarea fiind data de bursele din SUA, Germania, Austria, etc.). Randamentele oferite de banci nu reusesc sa-i satisfaca pe detinatorii de economii. In plan intern, companiile tranzactionate la bursa sunt inca ieftine si, in plus, pot oferi dividende cu randamente cuprinse in general intre 5% si 10%. Temerile privind posibila intentie a investitorilor institutionali de a-si directiona capitalul spre active financiare in dolari, sunt tot mai timide pe masura ce dolarul se apropie de paritatea cu euro si astfel face ca leul nostru sa fie tot mai ieftin in raport cu moneda americana. Probleme economice din Grecia si conflictul din Ucraina – daca nu degenereaza – sunt deja incluse in preturile actiunilor.

In concluzie, desi ultimele trei saptamani au reusit sa puna la indoiala cronica unor cresteri anuntate, asteptarile optimiste in privita actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti isi gasesc cu usurinta justificari fundamentala.

Simion Tihon
Broker
13 martie 2015


Autor: Simion Tihon
inchide